Ruská raketa Sojuz v stredu úspešne odštartovala z kozmodrómu Bajkonur. Do kozmu vyniesla nákladnú loď Progress s pripojeným dokovacím modulom Pričal (Mólo), ktorý sa má v piatok pripojiť k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Správu priniesla agentúra AP.

Raketa odštartovala podľa plánu o 18.06 h miestneho času (14.06 h SEČ). Loď Progress má zakotviť na ISS v piatok, pričom sa pripojí k novému ruskému laboratórnemu modulu Nauka (Veda), ktorý rozšíril vesmírnu stanicu v júli tohto roka.

Nový sférický modul Pričal so šiestimi dokovacími portami umožní potenciálne budúce rozšírenie ruského segmentu ISS. Začiatkom tohto týždňa začala ruská posádka na stanici trénovať pripojenie modulu, pričom simulovala použitie manuálneho ovládania v prípade zlyhania automatického dokovacieho systému.

Vesmírnu stanicu v súčasnosti prevádzkujú štyria astronauti vyslaní Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ďalej dvaja ruskí kozmonauti a jeden nemecký astronaut Matthias Maurer z Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú