Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Holandskí rodičia žalujú TikTok. Tvrdia, že čínska aplikácia porušuje legislatívu Európskej únie (EÚ), keďže jej obsah vystavuje ich deti riziku a zbiera neprimerane veľa údajov.

Tisíce holandských rodičov požadujú od prevádzkovateľov populárnej video platformy TikTok odškodné. Rodičia si celkovo nárokujú viac než 1,4 miliardy eur, uviedla v stredu (2. 6.) holandská nadácia pre prieskum trhových informácií SOMI.

SOMI je neziskovou organizáciou, ktorá sa venuje ochrane základných práv používateľov online služieb. Podľa vlastných slov reprezentuje viac ako 64 000 rodičov.

Dôvodom žaloby je, že TikTok bez toho, aby vyžadoval povolenie, zbiera údaje od neplnoletých detí, aby im mohol zobrazovať cielenú reklamu. Navyše deti sú vystavené nebezpečenstvám v rámci takzvaných výziev, keď používatelia platformy vzájomne od seba požadujú riskantné činy.

TikTok vlastní čínska skupina ByteDance. Prevádzkovateľ platformy už v minulosti uviedol, že prijíma kroky, aby zaistil bezpečnosť mladých používateľov. Podľa pravidiel používania TikToku maloletí potrebujú súhlas svojich rodičov alebo zákonných opatrovníkov. Deti mladšie ako 13 rokov vo všeobecnosti nesmú službu používať. Firma tiež na svojej internetovej stránke upozorňuje, že používatelia si môžu podľa vlastných preferencií nastaviť ochranu súkromia.

Britskí aktivisti na ochranu práv detí v apríli iniciovali podobnú žalobu, akú teraz podávajú holandskí rodičia.

Európska komisia (EK) na konci mája uviedla, že preskúma obchodné praktiky TikToku. EK 28. mája oznámila, že začala formálny dialóg s TikTokom. Jedným z dôvodov, ktoré sa spomínajú, sú „agresívne reklamné metódy cielené na deti“.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú