Telekomunikačný operátor 4ka opäť zlepšuje svoju mobilnú sieť a prináša 5G do nových lokalít. Len na konci februára 4ka rozšírila 4G pokrytie, pričom rýchlou 4G sieťou pokrýva už viac ako 95% populácie Slovenska a teraz sa pustila do rozširovania svojej 5G siete.

5G v mestách od východu na západ

5G sieť 4ka buduje na frekvencii 3,7 Ghz, ktorá vyžaduje na pokrytie územia vyšší počet vysielačov, ale zároveň umožňuje poskytovať oveľa vyššie prenosové rýchlosti internetu presahujúce 600 Mb za sekundu. Najmodernejšia 5G sieť 4ky pribudne v priebehu roka 2024 v desiatkach nových miest. Už teraz sa môžu z 5G siete tešiť zákazníci 4ky v 6 nových lokalitách.

4ka / Unsplash

4ka tento rok zmenila stratégiu pokrývania 5G sieťou oproti minulosti, kedy sa zameriavala na veľké mestá s vysokou hustotou obyvateľstva. Teraz sa sústredí aj na menšie oblasti, v ktorých je vysoká koncentrácia zákazníkov 4ky a 5G zariadení tak, aby mala 5G sieť čo najlepšie využitie. V 5G pokrytí sa tak objavia aj menšie mestá či obce po celom Slovensku. Najnovšie je už 5G sieť 4ky dostupná aj v týchto mestách: Bardejov, Malacky, Stupava, Piešťany, Zlaté Moravce a Zvolen.

„Tento rok sa nám podarilo výrazne vylepšiť našu mobilnú sieť, keď sme koncom februára úspešne zavŕšili prechod z 3G na 4G sieť, ktorou budeme pokrývať v prvej polovici roka už viac ako 97% populácie. Teraz sme sa pustili do rozširovania 5G siete všade tam, kde to dáva zmysel. Postupne tak počas roka pribudne 5G sieť v desiatkach nových lokalít po celom Slovensku,“ hovorí Juraj Zachar, projektový manažér pre 5G sieť 4ka.

Ďalšie lokality pribudnú v pokrytí v priebehu roka, pričom viac ako 10 ďalších miest chce 4ka pokryť do začiatku leta. 5G sieť 4ky už teraz využívajú zákazníci v mestách Bratislava, Trnava, Nitra, Levice, Čadca, Žiar nad Hronom a v časti Banskej Bystrice.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú