Americký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) posunul z nedele na pondelok plánovaný štart vesmírnej lode Crew Dragon Endeavour spoločnosti SpaceX, ktorá má dopraviť na Zem štyroch astronautov pôsobiacich na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Dôvodom je silný vietor na plánovanom mieste pristania.

Ako píše agentúra AFP, očakáva sa, že kozmická loď nesúca astronautov Thomasa Pesqueta z Francúzska, Shanea Kimbrougha a Megan McArthurovú z USA a Akihiku Hošideho z Japonska, sa od ISS odpojí v pondelok 19.05 GMT (20.05 SEČ). Posádka misie s označením SpaceX Crew-2 pristane na Zemi najskôr v utorok o 03.33 GMT (04.33 SEČ), priblížila NASA na Twitteri.

Posádka tiež počas návratu nebude mať k dispozícii toaletu, ktorá je súčasťou všetkých kozmických lodí Crew Dragon. To astronautov síce neteší, avšak ide o preventívne opatrenie, keďže sa po nedávnej civilnej misii zistil únik z nádrže na ľudské výlučky.

SpaceX/Flickr

Pesquet v sobotu odovzdal velenie ISS svojmu ruskému kolegovi Anton Škaplerovi, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruskú vesmírna agentúra (Roskosmos).

Astronauti misie Crew-2, ktorí sú vo vesmíre od 24. apríla, sa aj napriek odloženiu štartu pravdepodobne vrátia na Zem ešte pred tým, ako sa k ISS pripojí kozmická loď Crew Dragon Endurance s novou štvorčlennou posádkou misie SpaceX Crew-3. Štart tejto lode taktiež viackrát odložili, pričom v súčasnosti je naplánovaný na 11. novembra.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú