Jeden z cubesatov, ktoré vyniesla do vesmíru raketa SLS počas svojho úplne prvého štartu, sa splnenia svojej misie nedočká, informuje Futurism. Sonda OMOTENASHI japonskej vesmírnej agentúry JAXA totiž so Zemou nekomunikuje a agentúra sa rozhodla pokusy o nadviazanie komunikácie, po niekoľkých dňoch snahy, ukončiť.

Mesiac nepreskúma

Sonda mala pristáť na povrchu Mesiaca, čím by sa Japonsko stalo len štvrtou krajinou, ktorej sa čosi podobné podarilo. JAXA a tím zodpovedný za túto sondu všetkým poďakoval za kooperáciu, misia to má definitívne za sebou a svoj úspech nedosiahne.

„Aj keď sme sa snažili OMOTENASHI zachrániť a zahájiť pristávaciu sekvenciu, komunikácia sa nevrátila a rozhodli sme sa vzdať ultra-vysokej pristávacej sekvencie,“ vysvetľuje JAXA.

OMOTENASHI mal pomôcť s výskumom a vývojom pristávania malých sond, ktoré to majú na Mesiaci ešte vždy ťažké. Okrem demonštrácie nízkonákladných technológií mala, samozrejme, vykonať aj výskum na povrchu Mesiaca.

Celý cubesat vážil 14 kg, pričom pristávací modul dosahoval hmotnosť len približne 700 g. K dispozícii mal batériu s kapacitou 30 Wh a maximálnu spotrebu 15 W, pričom pred pristátím malo dôjsť k vystreleniu airbagu s priemerom 50 cm. Očakávalo sa totiž, že bude sonda padať rýchlosťou 72 – 108 km/h.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú