Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najnovšie vylepšenia operačného systému Raspberry Pi OS prinášajú pre existujúce Raspberry Pi 4 zásadné zvýšenie rýchlosti procesora. Informovali o tom tvorcovia na oficiálnom webe. Podľa dostupných informácií sa tak pre modely tohto minipočítača s vybraným čipom zvýši pracovná frekvencia a objavuje sa aj možnosť vydania 64-bitovej verzie, informuje Tom’s Hardware.

Zvýšenie rýchlosti procesora zaisťuje v Raspberry Pi 4 nová verzia operačného systému postavenom na Debiane 11. Bullseye tak zvyšuje rýchlosť procesora v modeloch s 2 GB alebo väčšou operačnou RAM pamäťou. Celková pracovná frekvencia čipu v modeloch stúpla o 300 MHz z 1,5 GHz na 1,8 GHz.

Vyššiu pracovnú frekvenciu procesora pocítia používatelia počítača s BCM2711 SoC a modelovým značením C0T, ktoré sa objavili na modeloch Compute Module 4 a Pi 400. Takéto zvýšenie rýchlosti prišlo o dlhom testovaní na výrobnej linke, kedy sa potvrdilo, že čipu je dodávané dostatočné množstvo prúdu, aby zvládol pri vyššom takte aj náročnejšie operácie.

Používatelia starších modelov počítača s modelovým označením B0T môžu procesor pretaktovať manuálne. Nový OS pre Raspberry Pi je stále 32-bitový, no objavuje sa aj možnosť vydania 64-bitovej verzie, ktorá by priniesla ďalšie zlepšenie výkonu.

Zdroj: Tom’s Hardware, Raspberry Pi

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú