Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú materiály TASR.

Zlaté časy technologických gigantov, ktorých zisky začali prudko stúpať v čase pandémie a home office, sú zdá sa na dlhší čas na konci. Aj ich za zrejme dotýka inflácia, zvyšovanie nákladov a pokles spotreby na strane zákazníkov.

Už v novembri sme informovali, že firma Meta, vlastník sociálnych sietí Facebook a Instagram, prepustí 11-tisíc zamestnancov a dobre známe sú aj masové prepúšťanie v Twitteri po nástupe Elona Muska do jeho vedenia alebo čistky v internetovom obchode Amazon, ktorý ruší 18 000 pracovných miest.

Na rade je Google

TASR teraz na základe základe správ AP a Reuters informuje, že veľké škrty musí robiť aj americká spoločnosť Alphabet, materská firma internetového vyhľadávača Google. Tá v piatok oznámila, že zruší približne 12 000 pracovných miest, čo predstavuje zhruba 6 % jej zamestnancov.

Pôjde o doteraz najväčšie prepúšťanie v spoločnosti Google v čase, keď sa globána ekonomika spomaľuje.

Správu poslal generálny riaditeľ Sundar Pichai v piatok v e-maile zamestnancom internetového gigantu zo Silicon Valley a bola uverejnená aj na stránke spoločnosti.

Pichai povedal, že preberá „plnú zodpovednosť za rozhodnutia, ktoré nás sem priviedli“. Poukázal pritom na dramatický rast v IT sektore v uplynulých dvoch rokoch v súvislosti s ochorením COVID-19 a prácou a štúdiom z domu. Spoločnosť sa tomu prispôsobila a najímala ľudí, v čase, keď „bola ekonomická realita iná, než je dnes“, pripomenul.

Rušenie pracovných miest bude prebiehať globálne naprieč celou spoločnosťou, dodal.

„Toto sú dôležité momenty, keď sa musíme sústrediť, prepracovať našu nákladovú základňu a nasmerovať náš talent a kapitál k našim najvyšším prioritám,“ vyhlásil Pichai. Generálny riaditeľ Alphabet dodal, že vidí veľkú príležitosť v umelej inteligencii. Niektoré správy hovorili o tom, že Google plánuje kúpiť platformu ChatGPT, záujem o ňu má však aj Microsoft, ktorý ju chce zakomponovať do konkurenčného vyhľadávača Bing.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú