Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecký koncern Daimler varoval, že v 3. kvartáli počíta s výrazne nižšími tržbami svojej divízie Mercedes. Dôvodom je globálny nedostatok čipov, ktorý prinútil automobilku obmedziť produkciu.

Daimler je ďalším výrobcom, ktorý varoval pred negatívnym vplyvom nedostatku polovodičov na tržby. Automobilky po celom svete pre problémy s dodávkami čipov znižujú produkciu, od americkej skupiny General Motors (GM) po indickú spoločnosť Mahindra.

„Keďže dodávatelia polovodičov v Malajzii a inde zatvárajú závody, problémy sa ešte zväčšili, takže naše tržby v 3. kvartáli budú zrejme výrazne nižšie než v 2. štvrťroku,“ povedal šéf Daimleru Ola Källenius v rozhovore pre týždenník Automobilwoche.

Källenius však dodal, že koncern je teraz lepšie pripravený na šoky v rámci dodávateľských reťazcov než pred pandémiou. „Výrazne sme zvýšili flexibilitu nášho podnikania,“ uviedol. Spotrebitelia sú podľa neho zvyknutí čakať na veľmi žiadané produkty.

Källenius nechcel špekulovať o tom, kedy sa skončia problémy s dodávkami čipov. Nikto totiž nedokáže predpovedať, ako sa bude vyvíjať pandémie, alebo napríklad dokedy budú v Malajzii trvať protiepidemické reštrikcie. „Dôležité je, že dopyt po autách je stále tu. Raz sa vyrieši aj problém s čipmi,“ dodal šéf spoločnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú