Čína sa pokúsi po prvý raz od 70. rokov priniesť vzorky hornín z povrchu Mesiaca. Peking dúfa, že bezposádková sonda Čchang-e 5, ktorej štart je naplánovaný na utorok, úspešne odoberie horniny, ktoré majú vedcom pomôcť lepšie pochopiť pôvod a formovanie Mesiaca, uviedla v nedeľu stanica BBC.

Posledná vesmírna misia svojho druhu, sovietska Luna 24, sa uskutočnila v roku 1976. Ak bude sonda Čchang-e 5 úspešná, Čína sa stane po USA a bývalom Sovietskom zväze iba treťou krajinou, ktorá vlastnými technológiami dopraví mesačné horniny na Zem.

Sondu Čchang-e 5, pomenovanú po starovekej čínskej bohyni Mesiaca, vynesie do kozmu raketa Čchang-čeng 5 (Dlhý pochod 5). Sonda má nazbierať dva kilogramy vzoriek z dosiaľ nenavštívenej oblasti Mesiaca s názvom Oceanus Procellarum (Oceán búrok).

Počas misie v roku 1976 sa nazbieralo iba 170 gramov vzoriek. Misie amerického vesmírneho programu Apollo s ľudskými posádkami priniesli na Zem dovedna 382 kilogramov mesačných hornín.

Experti chcú zo vzoriek dopravených sondou Čchang-e 5 zistiť, ako dlho bol Mesiac vulkanicky aktívny a kedy zaniklo jeho magnetické pole, kľúčové pre ochranu akejkoľvek formy života pred slnečným žiarením. Čína plánuje v nasledujúcom desaťročí aj získanie vzoriek z povrchu Marsu.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú