Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Neubehlo veľa času od toho, čo aj Slovensko zavalili vlny horúčav. Našťastie žijeme v podnebí, kde takéto počasie rýchlo vystriedajú chladnejšie návaly počasia sprevádzané búrkami alebo len jemným dažďom. Čo ale majú robiť štáty, ktoré takouto prirodzenou výhodou nedisponujú?

Odpoveďou je projekt Spojených arabských emirátov, na ktorý upozorňuje portál Futurism. Krajina s teplotami presahujúcimi 60°C cez víkend bojovala s horúčavami špeciálnymi dronmi, ktoré doslova zmenili počasie a vytvorili silné búrky.

Drony vyvinula tamojšia vláda, ktorá spolupracovala s anglickými geoinžiniermi. Podľa informácií The Washington Post drony slúžia primárne na zbieranie a zhromažďovanie údajov z oblohy a počasia, pričom z času na čas dokážu vypustiť jemný elektrický šok do oblakov.

Snažíme sa vytvoriť kvapky vo vnútri oblakov dostatočne veľké na to, aby z nich dokázali vypadnúť a prežiť až na zem,“ prezradila meteorologická výskumná pracovníčka Keri Nicoll pre CNN.

Cieľom projektu je vypúšťať drobné elektrické impulzy, ktoré pomáhajú k zhlukovaniu kvapiek vody a ďalších častíc, a tak vytvárať väčšie oblaky generujúce potrebné zrážky.

Modifikácia počasia, a najmä zrážok, nie je žiadnou novinkou. Na druhej strane to však môže znamenať, že z dlhodobého hľadiska bude dochádzať ku globálnym zmenám počasia, čo je veľkým geopolitickým problémom.

NEPREHLIADNI
NASA vypustí „lacný“ teleskop na gigantickom balóne. Vlastnosťami môže konkurovať Hubblovmu ďalekohľadu

Vytvára sa tu teda výživné podhubie pre konflikty, kedy takéto akcie dokážu v nesprávnych rukách pôsobiť aj ako zbrane. Vo vyhrotených situáciách totiž štáty dokážu „kradnúť“ zrážky susednej krajine, a tak oproti ním získať nemalú výhodu. Dominantou v umelej zmene počasia je napríklad taká Čína.

Zdroje: Futurism, The Washington Post

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú