Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ľudský mozog je jedným z najdôležitejších a zároveň najúchvatnejších orgánov v ľudskom tele. Riadi všetky činnosti a vďaka neurónom sa dokáže učiť nové poznatky. Práve to chcú ale využiť vedci americkej armády, ktorí spustili jedinečný výskum s cieľom urýchliť schopnosť učenia mozgu.

Program TNT (Targered Neuroplasticity Training) je nový výskum spoločnosti DARPA, ktorá má na starosť výskumy pre americkú armádu. Vedci zapojení do toho programu skúmajú metódy stimulácie neurónov za účelom zvýšenia aktivity synaptickej plasticity. Tá je zodpovedná za získavanie nových znalostí mozgu. Zároveň však chcú urýchliť proces učenia, ktorý zatiaľ závisí na dlhodobom procese vzdelávania a praxi. Okrem toho chcú vedci v programe „TNT“ dosiahnuť aj to, aby bolo možné vedomosti z mozgu jednoducho stiahnuť po tom, čo sa ten uvedie do veľmi citlivého neuroplastického stavu.

mozog
zdroj fotografie: DARPA

Nenechaj si ujsť
Elon Musk nám ukázal, ako spojí ľudský mozog s umelou inteligenciou. Genialita tohto vizionára pokračuje!

Ide o skutočne futuristický výskum na hrane našich možností, no v prípade úspechu by svoje uplatnenie rozhodne našiel veľmi rýchlo. DARPA financuje až 8 projektov v 7 inštitúciách. Ich prvou fázou je skúmanie mozgovej neuroplasticity a záverečnú časť tvorí, samozrejme, testovanie priamo na ľuďoch. Aby pri výskume nedošlo k veľkým omylom, zavolali si vedci americkej armády aj odborníkov na cudzie jazyky či analytikov z oblasti inteligencie.

zdroj fotografie: PixelCake.nl

Tí budú mať na starosť zaučenie personálu a zároveň budú s výskumníkmi veľmi úzko spolupracovať. Pri výskume sa nezabudne ani na to, ako zabrániť vedľajším účinkom a iným možným rizikám u ľudí. Tento projekt je primárne určený pre uplatnenie medzi vojakmi americkej armády, no v prípade úspechu môže pomôcť nielen im. Vďaka rýchlejšiemu a jednoduchšiemu získavaniu poznatkov sa môže ľudstvo s novými vedomosťami dostať na úplne inú úroveň chápania. Avšak v istom bode to znie aj poriadne odstrašujúco, čo povieš?

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú