Stellantis investuje milióny dolárov do inovatívneho projektu veterného tunelu v kolíske amerického automobilového priemyslu v Michigane. Skupina okolo značiek Jeep, Dodge či RAM si od investície sľubuje zvýšenie elektrického dojazdu svojich EV modelov v najbližších rokoch. Tému spracoval portál Electrek.

Technológia zameraná na aerodynamiku

Spoločnosť začiatkom týždňa predstavila 30 miliónovú technológiu Moving Ground Plane (MGP), ktorú aplikujú vo veternom tuneli, ktorý sa nachádza v spomínanom štáte, konkrétne v meste Auburn Hills. Od inovácie očakávajú výrazné zlepšenie obtekania vzduchu okolo kolies, čo môže predstavovať až 10% z celkového aerodynamického odporu v reálnych podmienkach.

Zatiaľ čo doteraz boli vozidlá vo veternom tuneli testované tak, že stáli na mieste a ich kolesá sa nehýbali, nová technológia stavia každé koleso na pohyblivý pás. Všetky 4 kolesá sa pri testovaní točia a pod vozidlom prebieha piaty pás, ktorý imituje vozovku. Celý systém je tak presnejší a namerané hodnoty lepšie reprezentujú realitu.

Spoločnosť tak dokáže pri vývoji nových modelov lepšie optimalizovať tok vzduchu, ktorý špeciálne pri EV modeloch výrazne ovplyvňuje dojazd. Toto riešenie tak znižuje potreby na priestorovo a váhovo náročné batérie. Znižujú sa tak náklady na kusovú výrobu a predlžuje dojazd na jedno nabitie.

Nový Ram 1500 Ramcharger má to najlepšie z oboch svetov

Podľa Marka Champinea, senior viceprezidenta a vedúceho technických centier Stellantis v Severnej Amerike, je dojazd EV modelov „základným faktorom“ pre tých, ktorí chcú prejsť na elektrický pohon. „To je dôvod, prečo je táto investícia taká kritická. Znížením odporu zlepšujeme dojazd elektrických vozidiel a v konečnom dôsledku aj celkový zážitok zákazníka z jazdy.“

Spoločnosť ďalej uviedla, že jej nová technológia MGP bude „prospievať viacerým značkám Stellantis, bez ohľadu na to, kde sa predávajú“.

Elektrická budúcnosť amerických značiek

Už tento rok predstavujú Jeep, Ram a Dodge svoje prvé elektrické modely v Spojených štátoch a Stellantis tak dúfa v zvrátenie negatívnych predajov.

Ram 1500 REV

Ako inak, prvým modelom značky RAM bude karosársky typ pick-up – Ram 1500 REV. Uvedenie na trh je plánované koncom roka a očakávame dojazd presahujúci 350 míľ (563 km) vďaka 168 kWh batérii. Spoločnosť dokonca hovorí o verzii s masívnou kapacitou 229 kWh, ktorá by mohla atakovať hranicu 500 míľ (800 km).

Jeep Wagoneer S

ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE  ->>>

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú