V tomto texte boli použité materiály TASR.

Najpopulárnejšou sociálnou sieťou na Slovensku sa stal Facebook. Tesne na druhom mieste skončila populárna video platforma YouTube. Vyplýva to z tohtoročného výskumu, ktorý zverejnil AMI Digital Index a informovala o tom TASR.

Dominancia Facebooku na Slovensku

Prieskumu AMI Digital Index sa zúčastnili slovenskí používatelia internetu. Z prieskumu vyplýva, že až 92 percent používateľov slovenského internetu si vyskúšalo americkú sociálnu sieť Facebook. Tesne za ním sa nachádza Youtube s 91 percentami a tretí je Instagram so 65 percentami.

„Sociálnym sieťam na Slovensku už niekoľko rokov kraľujú Facebook a YouTube, s ktorými má používateľskú skúsenosť drvivá väčšina ľudí všetkých vekových skupín. V poslednom čase sa im však výrazne priblížil Instagram, obľúbený predovšetkým medzi mladšími používateľmi, a rastie aj TikTok, ktorý je doménou najmä takzvanej Generácie Z,“ uviedol pre TASR riaditeľ spoločnosti AMI Digital Vladan Crha.

Freepik

Medzi päticu najväčších sociálnych sietí sa zaradil aj Pinterest so 44 percentami. Čínsky TikTok dosiahol 36 percent, pričom práve TikTok a Instagram sú najrýchlejšie rastúcou sociálnou sieťou. Obe platformy v prieskume zaznamenali nárast o štyri percentuálne body.

Sociálne siete nenavštevujú len mladí

„Zo zistení tohtoročného výskumu vyplýva, že aj keď Slováci trávia na sieťach o niečo menej času než v predchádzajúcich rokoch, používajú ich čoraz častejšie,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Vladan Crha s tým, že pomerne prekvapivo tento trend neťahajú len najmladší používatelia, ale aj ľudia vo veku 44 až 59 rokov.

Na Slovensku sociálne siete dominujú nielen medzi mladou a strednou, ale aj staršou. Tento trend by sme ešte pred pár rokmi nepredpokladali.

Väčšina Slovákov sociálne siete používa denne

Dostupné internetové pripojenie v mobilných telefónoch umožnil aj nárast sociálnych sietí, ktoré Slováci navštevujú naozaj často. Prieskum odhalil, že až 95 percent používateľov slovenského internetu navštevuje sociálne siete aspoň raz týždenne.

Každý deň ich navštevuje 87 percent. Slováci sa najčastejšie pripájajú na sociálne siete cez mobilný telefón. Podľa prieskumu tento rok buď vždy alebo väčšinou túto technológiu preferovalo asi 87 percent používateľov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú