Lotus, ikonická automobilová značka známa pre svoje ľahké športové autá, práve odhalila svoj najnovší elektrický koncept s názvom Theory 1. Tento ľahký športiak, inšpirovaný legendárnym Lotus Esprit, prichádza s výkonom takmer 1 000 koní a dosahuje rýchlosti až 320 km/h. Lotus sa tak pokúša o návrat ku svojim koreňom – k jednoduchosti a ľahkosti, aj keď v modernej elektrickej verzii. Na novinku upozornila automobilka prostredníctvom tlačovej správy.

Návrat ku koreňom

Lotus je vo svete motoršportu veľkým menom. Značka, ktorá stála pri zrode prvého Tesla Roadstera, teraz pokračuje vo vývoji vlastných elektrických vozidiel. Po megahypercare Evija za 2 milióny dolárov a luxusnom SUV Eletre, však Theory 1 pôsobí ako krok späť k menším a ľahším autám. Váha tohto konceptu je len 1 600 kg, čo je síce stále viac ako staré benzínové modely Esprit, ale menej ako mnohé súčasné elektrické vozidlá.

Theory 1 má výkonný 986-koňový pohon, ktorý dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za menej ako 2,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť až 320 km/h. Batéria s kapacitou 70 kWh ponúka dojazd približne 400 km. V porovnaní s väčšími batériami v SUV ako Eletre, je táto batéria menšia, ale vďaka nízkej hmotnosti auta poskytuje lepší pomer výkonu k hmotnosti.

Jednou z najzaujímavejších vlastností Theory 1 je jeho trojsedadlová konfigurácia, kde vodič sedí v strede, podobne ako v legendárnom McLarene F1. Okrem toho sa Lotus zameral na maximálnu optimalizáciu jazdných vlastností – batérie a motor sú integrované do karosérie ako nosné prvky, a zadné krídlo je pripevnené priamo k zaveseniu kolies. Technológie ako steer-by-wire, ktoré nahrádzajú tradičné mechanické riadenie elektronickým, robia z tohto konceptu niečo naozaj výnimočné.

Lotus

Návrat k filozofii Colina Chapmana

Lotus pri návrhu tohto konceptu nezabudol na filozofiu „zjednodušiť a pridať ľahkosť“. Auto je vyrobené z pokročilých materiálov, ako je karbón a titán, čo pomáha znížiť váhu. Navyše Lotus hovorí o znížení počtu povrchových materiálov, ktoré môžu ľudia vidieť a dotýkať sa, na menej než 10 – v porovnaní so stovkami komponentov v bežných autách.

Nový elektrický superšport Lotus vyzerá famózne, tu sú všetky fotky

Aj keď je Theory 1 zatiaľ len koncept, nie je úplne vylúčené, že sa podobný model jedného dňa objaví na cestách. Lotus už v minulosti prekvapil s modelmi, ktoré najprv vyzerali ako čistá fantázia, a nakoniec sa dostali do výroby. Či už však Theory 1 uzrie svetlo sveta, alebo nie, je jasné, že Lotus sa opäť sústreďuje na to, čo vie najlepšie – rýchle, ľahké a vzrušujúce športové autá, no tentokrát s elektrickým pohonom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú