Kritici elektromobility musia pomaly, ale isto začať vymýšľať nové argumenty proti tomuto typu vozidiel. To, že sa oproti tankovaniu ohromne dlho nabíjajú, už nie je pravda ani len v Bratislave , nie to vôbec vo svete, kde sa nabitie z 0 % na 80 % pohybuje v rekordných časoch.

Druhou obohranou pesničkou odporcov elektrických vozidiel je krátka životnosť batérií. Aj tento argument už vyvracia čoraz viac vozidiel, pričom trend je jasný: bude ich len pribúdať, keďže technológia ide míľovými (v Európe kilometrovými) krokmi dopredu. O ďalšom takomto vozidle informoval portál Cleantechnica.

Úctyhodné číslo

Tesla sa vo všeobecnosti považuje za akéhosi kráľa či lídra v elektromobilite. Preto nie je žiadnym obrovským prekvapením, že sa ideme baviť o modele, resp. konkrétnom vozidle tejto značky. Čarovná Tesla s ešte čarovnejšou batériou stále aktívne pôsobí v Spojenom kráľovstve.

Tamojšia Tesla Model S má svoje efektívne využitie. Toto vozidlo vlastní prevádzkovateľ taxislužby Paul Curzon, ktorého zamestnanci prevážajú cestujúcich z letiska a na letisko už po dobu ôsmich rokov. Konkrétne číslo, ktoré svieti na displeji Tesly v kolónke najazdených míľ, keďže sme v Británii, je už väčšie ako 430 000 míľ. To je 692 017 kilometrov, ktoré má na svojom konte pôvodná batéria.

Čas a fyziku však neoklamala

Dobre, to je síce pekné a chvályhodné, ale čo degradácia batérie a s ňou súvisiaca strata dojazdu? Na úvod musíme priblížiť, že konkrétny Model S má dojazd na jedno nabitie 557 kilometrov. Po ôsmich rokoch sa toto číslo znížilo o zhruba 100 kilometrov a dnes bezpečne prejde na jedno nabitie niečo vyše 281 míľ, teda viac ako 450 kilometrov.

Mimochodom, tento Model S si podľa slov majiteľa, nikdy nevyžadoval výmenu batérie ani žiaden väčší servis, vykonávala sa len nevyhnutná preventívna údržba. Koľko komponentov by si po takmer 700 000 kilometroch vyžadovalo vymeniť vozidlo so spaľovacím motorom? Koľkokrát by majiteľ musel zamieriť do servisu?

Pôsobivý počet najazdených kilometrov a dlhá životnosť Tesly Model S spochybňujú mylné predstavy o životnosti batérie a nákladoch na údržbu elektromobilu. Okrem toho, ceny batérií naďalej klesajú a náklady na výmenu batérií EV už nepredstavujú nočnú moru v podobe závratnej čiastky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú