Juhokórejská armáda identifikovala strelu vypálenú vo štvrtok Severnou Kóreou ako medzikontinentálnu balistickú strelu dlhého doletu (ICBM). Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády vo svojom vyhlásení spresnil, že táto raketa bola odpálená z oblasti letiska Sunan v blízkosti hlavného mesta Pchjongjang.

Ako pripomenula agentúra AFP, Soul už vo svojom prvom vyhlásení upozornil, že išlo už o tretiu skúšku tohto typu zbrane v tomto týždni: v nedeľu Severná Kórea otestovala dve strely s plochou dráhou letu, ktoré boli odpálené z ponorky, a v utorok smerom do Japonského mora skúšobne odpálila ďalšie dve balistické rakety krátkeho doletu.

AP dodala, že najnovšia skúška sa uskutočnila len niekoľko hodín pred stretnutím lídrov Južnej Kórey a Japonska v Tokiu, kde budú diskutovať aj o vývoji hrozieb zo strany režimu KĽDR. Pchjongjang sa uchyľuje k týmto testom v čase, keď Južná Kórea a Spojené štáty podnikajú spoločné vojenské cvičenia, ktoré sú najrozsiahlejšie za posledných päť rokov.

Spoločné cvičenia Washingtonu a Soulu sa pod názvom Freedom Shield začali v pondelok a potrvajú 11 dní. Pchjongjang ich označil za prípravy na agresívnu vojnu voči KĽDR a pohrozil „masívnou“ reakciou.

Juhokórejská armáda zdôraznila, že ide o obranné cvičenia, ktoré budú okrem iného zahŕňať „vojnové postupy na odrazenie potenciálnych severokórejských útokov“.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú