Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Tesla je jednoznačne najznámejšou a najpopulárnejšou elektrickou automobilkou. Podľa posledných správ sa jej darí čoraz viac – z jej novej Gigafactory v Berlíne by mohlo schádzať až 700-tisíc automobilov ročne a pracuje tiež na revolučnej batérii, ktorá by mala mať životnosť až sto rokov.

Zdá sa však, že ani v rýchlo rastúcom sektore elektromobilov nie je všetko ružové. Elon Musk chce totiž zrušiť až 10 % pracovných miest v automobilke Tesla, informovalo TASR. V emaile zaslanom manažérom Tesly napísal, že má „veľmi zlý pocit“ týkajúci sa stavu ekonomiky. Takisto požadoval, aby manažéri zastavili prijímanie nových zamestnancov po celom svete.

Akcie Tesly na tieto správy okamžite reagovali a v piatok ešte pred otvorením burzy oslabili takmer o 3 % a po otvorení spali o celkovo 7 % (v čase písania článku). Tesla na konci roka 2021 po celom svete zamestnávala takmer 100 000 ľudí. o svoje miesto by tak mohlo prísť až 10-tisíc z nich.

TEDTalk/Youtube screenshot/Tesla/Úprava redakcie

Prichádza kríza?

Varovanie šéfa Tesly týkajúce sa stavu ekonomiky sa pridáva k rastúcemu počtu hlasov podnikateľských lídrov, ktorí sa obávajú recesie. Musk už v minulých týždňoch hovoril o riziku recesie, ale jeho email, v ktorom nariaďuje zastavenie prijímania nových zamestnancov a prepúšťanie, je zatiaľ najjasnejšou podobnou správou od šéfa nejakej automobilky.

Dopyt po autách Tesly a ďalších elektromobiloch zatiaľ zostáva vysoký a ani tradičné predstihové indikátory, ako je napríklad nárast zásob predajcov, nesignalizujú jeho oslabenie. Tesla však má problémy s obnovením výroby v závode v Šanghaji po tom, ako pandemické lockdowny spôsobili nákladné výpadky výroby.

„Muskov zlý pocit zdieľa mnoho ľudí,“ uviedol šéf makroekonomických analýz holandskej banky ING Carsten Brzeski. „Nehovoríme však o globálnej recesii. Ku koncu roka očakávame ochladenie globálnej ekonomiky. Ekonomika v USA sa ochladí, zatiaľ čo čínska a európska sa neoživí.“

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú