Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nvidia sa ocitla v posledných dňoch pod paľbou hackerov. Načasovanie tohto útoku zároveň vyvolalo špekulácie, či tento kybernetický útok má niečo spoločné s dianím na pôde Ukrajiny. Na tému upozornil portál Tom´s Hardware.

Na Nvidiu zaútočili hackeri

Hoci zatiaľ nie je jasné, či si útok vyžiadal vypnutie niektorých interných systémov, alebo Nvidia proaktívne ukončila prístup, aby zastavila hrozbu, je isté, že interné systémy firmy boli kompromitované.

Zatiaľ však neexistujú žiadne podrobnosti o rozsahu kybernetického útoku, ani to, či sa podarilo získať dôverné informácie uložené na serveroch Nvidie.

Vie sa zatiaľ zhruba toľko, že hacknutie systémov Nvidie nemá žiadny súvis s Ruskou agresiou na pôde suverénneho štátu a za celým útokom stojí notoricky známa skupina z Južnej Ameriky s názvom LAPSU$.

Ide v podstate o skupinu vydieračov, ktorá za nezverejnenie informácií požaduje od svojich obetí peniaze. Skupina podľa všetkého nainštalovala malvér na server určený pre distribúciu softvéru. Vo výsledku skupina údajne extrahovala viac ako 1 TB dát. Aké údaje sa im podarilo získať, nie je známe.

Nvidia si však s výkupným nerobila ťažkú hlavu. Na oplátku hackla servery útočníka a celý systém infikovala ransomvérom a zašifrovala ukradnuté údaje. Skupina LAPSU$ ale tvrdí, že všetky údaje mala zálohované.

Spoločnosť Nvidia teda zvolila netradičný prístup, kedy namiesto odovzdania celého prípadu príslušným úradom rozpútala „kybernetické rodeo“ a spustila vlastný kybernetický útok na skupinu hackerov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú