„Je čas na prechod,“ uviedol CEO koncernu Volkswagen Herbert Diess vo svojom príspevku na sociálnej sieti LinkedIn. Šéf najväčšieho výrobcu áut so spaľovacími motormi zdieľal grafiku, ktorá porovnáva naftové modely s ich elektrickými ekvivalentami. Takmer všetky parametre naznačujú, že elektromobil je oproti naftovému modelu výhodnejší, informuje Electrek.

Vo všeobecnosti sa hovorí, že jazdenie elektrickým autom je lacnejšie, než jazda spaľovákom. O koľko presne dokážeš jazdiť na elektrinu lacnejšie, než na benzín či naftu, je ale veľmi premenlivé.

VW

Závisí to od niekoľkých faktorov, ako napríklad cena elektriny a pohonných hmôt v danej krajine, úľavy pre majiteľov elektromobilov či bonusy na nákup ekologického auta, ktorá sa menia od krajiny ku krajine.

Jazda spaľovákom až o 50 % drahšia

Dáta zahrnuté v infografike sú lokalizované na nemecký trh, preto sa niektoré sumy môžu pre náš trh líšiť. Aj tak nám ale toto porovnanie poskytuje aký-taký pohľad na to, o koľko drahšia je jazda spaľovákom v porovnaní s elektromobilom.

Prvé takéto priame porovnanie sa objavilo v nemeckom magazíne Auto Zeitung, no Volkswagen ho aplikoval na svoje modely, respektíve modely dcérskych automobiliek. Porovnáva teda celkové náklady od kúpy, poistenia až po celkové náklady na jazdu vybranými modelmi v Nemecku.

Do priameho súboja sa teda dostal VW Tiguan a ID.4, Škoda Kodiaq a Enyaq no a nakoniec Audi Q5 quattro verzus Q4 e-tron.

Základné cenovky hrajú s výnimkou Škodovky v prospech spaľovacích motorizácií, no VW do výpočtu kúpnej ceny zahrnul aj bonusy, ktoré je možné získať v Nemecku.

Po aplikovaní bonusov už vyjde nákup každého porovnávaného elektromobilu lacnejšie, než nákup spaľováku. Výkon hrá takisto v prospech elektromobilov, s výnimkou modelov od VW, kde je Tiguan 2.0 TDI mierne výkonnejší a s lepším krútiacim momentom, ako VW ID.4 Pure.

Čo hrá jednoznačne do karát spaľovákov, je dojazd „na plnú“. Na jednu nádrž benzínu či nafty prejdeš aj 1 000 km, v prípade elektromobilov je to od 300 do 500 km. Iba Enyaq 80 iV disponuje papierovým dojazdom 536 km, čo je najviac z trojice vybraných elektromobilov.

Ceny poistenia sú porovnateľné a je tomu tak aj u nás. V článku, v ktorom sme sa danej téme venovali podrobnejšie, sme sa pýtali odborníkov, či sú ceny poistenia elektromobilu vyššie, alebo nižšie.

Michal Varga/FonTech

Poisťovne aktuálne nerozlišujú, či sa jedná o elektromobil alebo spaľovák a výšku poistného kalkulujú na základe výkonu auta.

Dostávame sa ale k tej najpodstatnejšej časti, ktorou sú náklady na jazdu. V tomto smere zasa spaľovacie modely zaostávajú proti svojim elektrickým ekvivalentom pri všetkých modeloch.

Ako uviedol Diess vo svojom príspevku, náklady na jazdu VW ID.4 Pure sú až o 30 % nižšie, ako náklady na jazdu s Tiguanom s naftovým dvojlitrom. V prípade luxusnejších Audín sú náklady pre Q4 e-tron nižšie až o 40 % v porovnaní s naftovou Q5.

Najlepšie na tom je Škoda Enyaq, pri ktorej ťa jazdenie stojí takmer o 50 % menej než pri jazdení dieselovým Kodiaqom s pohonom všetkých štyroch kolies.

„Najlacnejší“ je úplne iný typ pohonu

Z dlhodobého hľadiska totiž nie je najlacnejší ani spaľovák a dokonca ani elektromobil. Vedci, ktorí pracovali na novej štúdii v nej zohľadnili niekoľko dôležitých faktorov.

Michal Varga/FonTech

Okrem toho, že pracovali zvlášť s malými a väčšími osobnými vozidlami, pozreli sa aj na rozdiely pri veľkých a stredných nákladných vozidlách. Tie rozdelili do piatich kategórií na základe ich pohonného ústrojenstva – spaľováky, hybridy, plug-in hybridy, vodíkové vozidlá a elektromobily.

Pri počítaní celkových nákladov na vlastníctvo a prevádzku vozidla tiež zohľadnili viacero faktorov, ako kúpna cena, odpisy, náklady na pohonné hmoty či elektrinu, údržba a opravy, no a v neposlednom rade dane a poplatky spojené s poistením vozidla.

Výsledok štúdie mnohých prekvapí. V súčasnosti je totiž najekonomickejším pohonným ústrojenstvom v kategórii osobných automobilov hybridná motorizácia. To sú vozidlá, ktoré disponujú spaľovákom aj elektromotorom a malou batériou, ktorú však nie je možno nabíjať zo siete, ale nabíja sa iba rekuperáciou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú