Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prvá várka elektromobilov Hyundai IONIQ 5 už dorazila do Európy. Ako informuje InsideEVs, prví zákazníci v Nórsku dostanú svoje vozidlo v najbližších dňoch, ostatné európske trhy by mali nasledovať čoskoro.

Elektromobily do prístavu v Drammen priviezla jedna z najväčších lodí na prepravu automobilov s názvom Morning Lady. Rozhodne je ale najväčšou loďou, ktorá sa kedy plavila cez prieliv Svelvikstrømmen, ktorý je široký iba 200 metrov.

NEPREHLIADNI
Hyundai prináša na Slovensko prelomový elektromobil. Toto je cena a všetky výbavy Ioniq 5

Nie je známe, koľko elektromobilov Hyundai IONIQ 5 loď do Európy priviezla, no rádovo môže ísť o tisíce kusov. Tie sa teraz budú distribuovať predajcom, ktorí ich následne odovzdajú novým majiteľom.

Autá z lode Morning Lady sa dostanú aj na trhy mimo Nórska, no rozlezú sa iba po severe Európy, trhy strednej a južnej Európy podľa všetkého dostanú autá z iného prístavu.

Konfigurátor pre Slovensko je už spustený

Elektrická novinka z dielne Hyundai sa už na Slovensku dá nakonfigurovať a prichádza hneď v niekoľkých stupňoch výbavy. Na našom trhu ide do predaja Ioniq 5 s oboma veľkosťami batérií, zákazník tak má na výber medzi 58 kWh, respektíve 72,6 kWh batériou.

Menšia 58 kWh batéria dostala elektrický pohon s výkonom 125 kW (170 koní), verzia so 72,8 kWh batériou disponuje elektromotorom o výkone 160 kW (217 koní). Hyundai v tlačovej správe uvádza, že neskôr sa aj na náš trh dostane verzia s pohonom všetkých štyroch kolies a s výkonom 225 kW (305 koní), ktorá bude začínať na sume 50 590 €.

Loading...

Loading…

Spočiatku sú k dispozícii tri stupne výbavy, Family, Style a Premium. Ioniq 5 vo výbave Family s 58 kWh batériou a nižším výkonom u nás začína na sume 41 390 €. Niektoré prvky voliteľnej výbavy sú však k dispozícii len pri vyšších verziách.

Také Full LED predné aj zadné svetlá si môže zákazník dokúpiť len pri verzii Premium, ktorej cena u nás začína na 50 790 €. V najvyššej verzii je tiež možnosť priplatiť si za strechu s fotovoltaickými článkami v hodnote 1500 €.

Dočkáme sa aj povestného N-ka

Mnohí si mysleli, že nástup elektromobility „ostré“ verzie populárnych modelov zastaví či prinajlepšom spomalí. Hyundai už ale pracuje na N verzii novinky Ioniq 5 a nepôjde iba o zmeny výzoru.

Ioniq 5 N si má požičať pohonnú jednotku od najvýkonnejšej elektrickej Kii EV6 s prívlastkom GT. Ako sme ťa informovali v tomto článku, EV6 vo verzii GT ponúka výkon 430 kW (583 koní). Duálne motory ju vystrelia z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy a maximálna rýchlosť dosahuje 260 km/h. Nechýba ani špeciálny jazdný režim „GT“, ktorý nastaví auto pre čo najlepší šoférsky zážitok dotváraný unikátnou zvukovou kulisou vhodnou pre elektromobil.

KDesignAG/Behance

Auto tak nebude len pekelne rýchle a športovo vyzerajúce, upravený bude aj zvukový prejav, ktorý má ešte viac povzbudiť príval adrenalínu. V šprinte na 400 metrov ju z konkurencie v podaní Ferrari California T, Porsche 911 Targa 4, McLaren 570s, Mercedes-AMG GT a Lamborghini Urus porazil iba hyperšport od McLarenu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú