Google Chrome je funkciami nabitý prehliadač, kedy je aj napriek mnohým nedostatkom najpoužívanejším prehliadačom. Medzi jeho najčastejšie výčitky patrí bezohľadný manažment pamäte RAM.

Google ale prichádza s verziou Chrome 89, ktorá redukuje využívanie krátkodobej pamäte v prostredí systému Windows 10. Na najnovšiu aktualizáciu prehliadača upozorňuje portál Windows Latest.

Spoločnosť totiž povolila vymoženosť pokročilého manažmentu pamäte skrz súčasť Chromia, nazvanej PartitionAlloc-everywhere. Táto vymoženosť zvyšuje výkon prehliadača na Windows 10, kedy zároveň znižuje zaťaženie pamäte RAM.

Ars Technica pritom uvádza, že na 64-bitovom Windowse 10 dochádza až k 22 % úspore RAM v prípade všeobecného prehliadania, 8 % šetreniu u renderingu a 3 % úspore GPU. Google rovnako tvrdí, že odozva prehliadania sa zvýšila až o 9 %, čiže všetky akcie v jeho prostredí sú o čosi promptnejšie.

Aktualizácia je dostupná aj u nás

Chrome 89 si zároveň polepšil v smere šetrenia výkonu spiacich kariet na pozadí. K ním bude prehliadač agresívnejší ako kedykoľvek predtým, keďže sám určí, či sa tieto karty používajú, alebo ich aktuálne nie je treba. Ide tak najmä o šetrenie pri kartách, ktoré renderujú na pamäť náročnejšie objekty.

V praxi to teda znamená, že ak budeš mať na pozadí zapnutých zopár kariet a v niektorej z nich obrázok o veľkosti niekoľko MB alebo objemné video, Chrome jej automaticky obmedzí prísun pamäte. Takto dokáže ušetriť až 100 MB na jednej karte.

Nenechaj si ujsť
Spravil z nás produkt a prednosť dáva kontroverzii. Facebook už dnes nie je tým, čo býval

Zdroje uvádzajú, že pomimo týchto zmien týkajúcich sa manažmentu pamäte sa dočkáme aj výrazného zlepšenia kooperácie s aplikáciami tretích strán.

Vďaka novo pridanej ponuke budeme môcť prehliadať stránku skrz aplikácie ako Outlook alebo OneNote, do ktorých môžeme odoslať prehliadané odkazy. Google Chrome 89 je už v produktívnej fáze a jeho aktualizácia pomaly naskakuje všetkým používateľom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú