Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko a štátne mobilné aplikácie vyvinuté pre boj s pandémiou zdá sa nejdú dokopy. Doteraz nebola spustená ani aplikácia eRúško pre sledovanie kontaktov s nakazenými, no vo vláde sa hovorí o ďalšej aplikácii. Richard Sulík pred dnešným zasadnutím podtrhol dôležitosť mobilnej aplikácie pre domácu karanténu, ktorú podľa jeho slov „jednoducho musíme mať“.

Aktualizácia 11.2.2021: Článok bol doplnený o nové informácie k vývoju aplikácie pre e-karanténu

Podpredseda vlády SR a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) je za rozumné sprísnenie opatrení na hraniciach. Súhlasí s odôvodnením, že si to vyžaduje epidemiologická situácia a hrozby šírenia nových mutácií SARS-CoV-2, ktoré sú rezistentnejšie voči vakcínam. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády, informovala agentúra TASR.

Vo svojich vyjadreniach informoval aj o možnosti zavedenia štátnej a domácej karantény. Štátna karanténa by mala byť alternatívou k domácej karanténe v prípade, ak by pozitívne testovaní nedodržiavali domácu karanténu. V tomto smere Sulík taktiež podotkol dôležitosť mobilnej aplikácie, ktorá by umožnila kontrolu dodržiavania domácej karantény.

Zobraziť celú galériu (0)
TASR - Jakub Kotian / Pixabay

To, čo si myslím, že treba spraviť, je domáca karanténa. Nerozumiem, že dodnes nemáme funkčnú aplikáciu na nejakú e-Karanténu, ktorá by teda kontrolovala, či sa ten pozitívny alebo ten, kto má byť v karanténe, naozaj nachádza vo svojom obydlí. Toto malo byť dávno, dávno spojazdnené,“ vyjadril sa Richard Sulík pred rokovaním vlády.

Vytvorenie takejto infraštruktúry je podľa ministra hospodárstva kľúčové pre spomalenie šírenia vírusu, bez takéhoto riešenia by sa epidemická situácia opakovala. Mobilnú aplikáciu sa snaží presadiť aj vo vláde, no doteraz podľa vlastných slov dostal len veľmi neurčité odpovede bez konkrétností, ktoré by vypovedali o tom, kedy a aká aplikácia by mohla byť pre domácu karanténu spustená.

„Tú aplikáciu musíme mať. To nie je, že nemáme a zmierime sa s tým,“ dodal Richard Sulík.

Doplnené 11.2.2021

Veronika Remišová informovala po včerajšom zasadnutí vlády o tom, že aplikáciu pre e-karanténu bude mať po novom na starosť Richard Sulík a ministerstvo hospodárstva.

„Predtým malo e-karanténu na starosti Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, konkrétne Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI),“ informovala podľa TASR Remišová.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zároveň podotkla, že pri vývoji a fungovaní aplikácie je potom potrebná súčinnosť s NCZI, jej ministerstvo má potrebné zdroje, odborníkov a IT nástroje, ktorými je ochotné pomôcť.

„Podľa slov vicepremiérky a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej je náš rezort pripravený pomôcť,“ informovalo FonTech.sk tlačové oddelenie MIRRI.

Sulík mal túto aplikáciu pre e-karanténu dostať podľa slov Remišovej „ako darček“, keďže ju chcel presadiť. Zatiaľ však stále nie je jasné, či bude opäť opravená a spustená aplikácia eKaranténa z minulého roka alebo bude vyvíjaná úplne nová aplikácia.

„Uvidíme, ak ju bude treba vylepšiť, vylepšíme. Ak bude treba spraviť nejakú úplne inú, urobíme, ale ako hovorím, samotná aplikácia je len technická časť a následne potom tá prevádzková časť musí byť v súčinnosti s MZ a NCZI,“ dodala podľa TASR Remišová.

Sľuby sa sľubujú už dlhé mesiace. Aplikácia Slovensku stále chýba

Pripomeňme, že vlani Slovensko malo spustenú aplikáciu eKaranténa, ktorá umožňovala ľuďom po príchode zo zahraničia na Slovensko prejsť do domácej karantény. Spustenie aplikácie sa potýkalo s viacerými nedostatkami, sprístupnená bola skôr, ako ju schválil Apple a Google, pričom Slováci sa v nej mohli kvôli technickej podpore registrovať vo vymedzenom čase.

Ani po schválení aplikácie v obchodoch App Store a Google Play sa však situácia nezlepšila, naopak, veľmi zlé svetlo na aplikáciu vrhali zásadné nedostatky. Ľudia v domácej karanténe ešte v tom čase zaznamenávali problémy s lokalizačnými službami, ktoré slúžili na potvrdenie, že neopustili domácu karanténu, ale aj s overovaním identity.

Kvôli pretrvávajúcim chybám a problémom bola neskôr eKaranténa vypnutá a Slováci ju nemohli viac využívať. Podobne skončila aj aplikácia Zostaň zdravý, ktorá mala taktiež problémy so zabezpečením, technickou stránkou aplikácie a ochranou súkromia jej používateľov. Detailnejšie sme sa problémom týchto štátnych aplikácií venovali v samostatnom článku ešte na jeseň.

Od tej doby je však Slovensko bez akejkoľvek mobilnej aplikácie, ktoré by pomohla v boji proti šíreniu koronavírusu napríklad monitorovaním dodržiavania domácej karantény alebo trasovaním kontaktov s nakazenými. Dôvody neboli známe, v októbri objasnil situáciu Richard Sulík len veľmi nejasne.

Nebudem tu zachádzať do detailov, ale oznamujem vám, že na krízovom štábe v nedeľu bolo dohodnuté, že nebudeme pokračovať v aktivitách ani v jednej z týchto mobilných aplikácií, preto lebo v iných krajinách sa to neosvedčilo. Ja to len oznamujem 1:1, ja to neviem posúdiť, že ako to je naozaj,“ informoval v októbri Richard Sulík v relácii Braňo Závodský Naživo.

V tom čase však Ministerstvo zdravotníctva našej redakcii potvrdilo, že „vyhodnocuje možnosti nasadenia viacerých opatrení na boj s ochorením COVID-19, vrátane využitia elektronických prostriedkov, ako je napríklad aj mobilná aplikácia“. Opäť ale k spusteniu žiadneho konkrétneho riešenia nedošlo. Sľuby sa sľubujú a aplikácia je stále v nedohľadne.

Nádejou mala byť aplikácia eRúško, ktorá je už od konca minulého roka pripravená na spustenie. Využíva dáta od Apple a Googlu, nepracuje s osobnými údajmi používateľa, a teda pri nej nehrozí únik ako pri predošlých štátnych aplikáciách.

eRúško pri kontakte s pozitívne testovanou osobou rozošle hlásenia všetkým ľuďom, ktorí s ňou boli v blízkom kontakte a hrozilo by im, že sa mohli nakaziť. Veľmi podobnú aplikáciu pritom dlhodobo využíva susedné Česko.

Aplikáciu eRúško sme vyvinuli do stavu funkčného prototypu na základe vlastnej iniciatívy. Pokiaľ príde požiadavka z relevantných orgánov (Ministerstvo zdravotníctva, pandemická komisia resp. krízový štáb) sme pripravení ju nasadiť do ostrej prevádzky v súčinnosti s ďalšími orgánmi v priebehu januára.

Je potrebné podotknúť, že tento proces sa bohužiaľ nedá realizovať zo dňa na deň z dôvodu bezpečnostných testov a procesov na strane Apple a Google,“ informoval pred mesiacom redakciu FonTech.sk Pavol Miroššay, CEO Slovensko IT.

Doteraz však zo strany vlády neprišla žiadna požiadavka na spustenie eRúška. „V tejto súvislosti je stav rovnaký. Požiadavku sme nezaregistrovali,“ informoval našu redakciu aktuálne Pavol Miroššay. Napriek snahe Richarda Sulíka presadiť na Slovensku mobilnú „koronaaplikáciu“ sa už dlhé mesiace v tomto smere nič nedeje.

Nateraz tak nie je známe, či štát plánuje pre domácu karanténu vytvoriť novú samostatnú aplikáciu alebo spustí pôvodnú eKaranténu, či prispôsobí eRúško pre potreby monitorovania karantény.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú