Alphabet, dcérska spoločnosť Googlu, v týchto dňoch ukončila svoj ambiciózny projekt Loon na poskytovanie vysokorýchlostného internetu balónmi. Ako informuje portál SpaceNews, spoločnosti by tento projekt vraj nikdy nezarábal.

Projekt Loon mal slúžiť na poskytovanie 4G internetu v odľahlých častiach sveta pomocou balónov lietajúcich vo výške 15 až 20 km nad zemou. Spoločnosť ale v týchto dňoch celý projekt „vypína“, nepodarilo sa im totiž znížiť prevádzkové náklady, aby bolo poskytovanie internetu v odľahlých častiach plantéty ziskové, alebo aspoň nestratové.

Pilotné spustenie projektu Loon pre verejnosť prebehlo v júli minulého roka, Alphabet v spolupráci s miestnymi operátormi začal poskytovať vysokorýchlostný internet v riedko osídlených oblastiach v Keni. Ako píše portál Medium, balón dokázal pokrývať až 200-krát väčšiu oblasť, ako pozemný 4G vysielač.

Projekt, ktorý vznikol ešte v roku 2012, mal v tej dobe obrovské ambície, no istý podiel na jeho zániku majú zrejme aj spoločnosti, ako SpaceX či Amazon, ktoré sa rozhodli poskytovať internet na celom svete prostredníctvom satelitov. Toto riešenie je totiž oveľa efektívnejšie a trvácnejšie, než balóny lietajúce v atmosfére.

Zdroj: SpaceNews, Medium

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú