Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Koronavírus ovplyvnil mnohé oblasti nášho každodenného života, a to sa týka aj kultúrnych podujatí. Zrušené koncerty, divadlá a zatvorené kiná spôsobujú vysoké straty, ktoré sa však mnohí snažia teraz kompenzovať. Reč je o filmových štúdiách, ktoré si za bežných dní svoju tvorbu chránili ako oko hlave a vedeli presne, kedy ich pustiť na internet. Teraz sa však situácia mení. Mnohé nové, ale aj ešte nezverejnené tituly, sa postupne ocitajú v online svete, kde ich filmové štúdiá ponúkajú kvôli zatvoreným kinám skôr, informuje People.

Krízová situácia dopadla nielen na priemysel, ale tiež na filmovú tvorbu. Doteraz sme mali možnosť počuť správy o tom, ako sa pozastavujú natáčania mnohých pripravovaných filmov a seriálov, ale aj premiéry veľkých filmových noviniek, ktoré sa do kín zrejme tak skoro nedostanú.

Štúdiá preto museli spraviť niečo, na čo by sme prednedávnom ešte nepomysleli. Rozhodli sa využiť online priestor, aby ponúkli divákovi svoje filmy.

Z kín priamo domov k divákom

Zatvorené kiná spôsobili veľký prepad tržieb, a tak sa dalo čakať, že sa spoločnosti podobným smerom vyberú. Prvou lastovičkou v tomto odvetví bolo štúdium Universal, ktoré už ponúklo niekoľko filmov online.

Za normálnych čias by k takémuto kroku štúdio pristúpilo až po dlhých mesiacoch, počas ktorých by v kinách stihlo zhrabnúť veľké zisky. Situácia je však naozaj zlá, zisky výrazne klesajú, a tak sa rozhodli ísť v šľapajách Universal ďalší.

Od Pixaru, až po Paramount Pictures sa do VOD služieb dostávajú aj čerstvo predstavené filmy, ktoré mali premiéru len nedávno.

Môžeme spomenúť napríklad titul Sonic The Hedgehod, ktorý zožal (najmä po úprave podoby hlavnej postavy) veľký úspech a spočiatku v kinách zarobil podľa box office desiatky miliónov denne, no so šíriacim sa koronavírusom začali čísla výrazne klesať a za posledné dni nebol zisk vyšší ako pár desiatok tisíc dolárov. Podobný osud postihol aj iné filmové novinky.

Filmy online začali ponúkať mnohé štúdiá

Tie sa preto teraz dostávajú k divákom cez internet a dostupné sú v požičovniach ako iTunes alebo Amazon. V ústrety vyšlo divákom aj Disney s titulmi Ľadové kráľovstvo 2 a poslednými Hviezdnymi vojnami.

Pixar sa zasa chystá sprístupniť titul Onward, a to aj v službe Disney+, ktorá mimochodom nieje na Slovensku stále oficiálne dostupná. Okrem iného sa na internete objavujú aj filmy ako Birds of Prey s Harley Queen, Gentlemani, či dráma The Way Back v hlavnej úlohe s Benom Affleckom.

Nenechaj si ujsť
Toto sú filmy, ktoré dokonale predvedú, ako to vyzerá, keď sa svetom šíri pandémia

Online bude dostupný aj film Bloodshot, v ktorom si zahral Vin Diesel. Na internete sa ocitne len krátko po svojom debute v kinách. Warner Bros. pripravuje sprístupnenie titulu Just Mercy.

Na internete sa tieto tituly majú objaviť už 24. marca. Niektoré filmy však štúdia zapožičajú divákom na vymedzený čas za poplatok, no iné si budú môcť ľudia rovno kúpiť. Za požičanie by si malo napríklad štúdio Warner Bros. účtovať 20 dolárov.

Je ale stále otázne, či budú môcť internetové služby na zhliadnutie týchto filmových noviniek využiť aj diváci v Česku a na Slovensku, informuje Filmtoro.

Filmové novinky teda budú naďalej pribúdať, no štúdia aj diváci sa musia na istý čas zmieriť s tým, že tituly nebudú môcť premietať, respektíve sledovať v kinách. Miesto toho budú môcť na súkromné kino premeniť svoju domácnosť a pozrieť si obľúbené filmy priamo z pohodlia domova. Samozrejme, oficiálnou cestou a za istý poplatok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú