Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aj keď to tak na prvý pohľad možno nevyzerá, nový extravagantný pick-up od Tesly dosiahol v aerodynamických testoch fantastické hodnoty. Ako píše portál Electrek, toto vozidlo môže po istých úpravách dosiahnuť Cd koeficient pod 0.30.

Podľa vyjadrení Elona Muska na sociálnych sieťach dokáže pick-up Cybetruck dosiahnuť hodnoty odporu vzduchu tak nízke, aké dosahujú sedany či dokonca športové autá. Aj keď u športových vozidiel je aerodynamika robená, aby vzduch vozidlo tlačil k vozovke, u sedanov sa predovšetkým dbá na čo najnižší odpor, ktorý prirodzene vedie k nižšej spotrebe. Pickup do Tesly by sa tak mohol dostať na hodnotu pod 0,30, ak inžinieri dostatočne zapracujú na detailoch karosérie.

Väčšina konkurenčných pick-upov si drží koeficienty odporu vzduchu na hodnotách od 0,30 do 0,39 ako napríklad Toyota Tacoma, no nájdu sa „monštrá“, ako Hummer H2, ktorého koeficient odporu je až na úrovni 0,57.

Tie najefektívnejšie elektromobily sa však pohybujú pod hranicou 0,30. Taká Tesla Model X má koeficient odporu 0,25, Model S 0,24 a Model 3 0,23. Kráľom v tejto kategórii je však koncept vozidla Volkswagen XL1 s koeficientom iba 0,19.

Ako informuje portál Cnet, Cybertruck, ako aj ostatné elektromobily, majú obrovskú výhodu v tom, že ich podvozok môže byť úplné plochý, čo značne znižuje odpor vzduchu.

Podľa prvých aerodynamických testov tiež treba zapracovať na odpore na masívnu prednú masku a taktiež na hranu, ktorá je na vrchu karosérie. Musk tiež plánuje znížiť odpor vďaka precíznemu vedeniu vzduchu okolo kolies. Uvidíme teda, na aké hodnoty sa vo finále s Cybetruckom dostanú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú