Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Facebook neustále zbiera o svojich používateľoch obrovské množstvo dát. Informácie pritom môžu poslúžiť nielen pri reklame, ale aj pre úradné účely, kedy ich spoločnosť vydáva jednotlivým krajinám. Za posledný rok podala slovenská vláda na Facebook desiatky žiadostí o poskytnutie informácií, ktoré boli potrebné pre rôzne prípady. Informácie a dáta v článku pochádzajú z webu transparency.facebook.com. Na tému poukázal portál Živé.sk 

Táto najväčšia sociálna sieť sveta je takmer ideálnym nástrojom pre šírenie rôznych správ, ktoré sa behom chvíle roznesú po celom svete. Facebook sa však neraz potýka aj s problémami, ktoré mu v poslednom čase spôsobuje extrémizmus. Nevhodné chovanie na jeho sieti však býva potrestané a neraz sa používatelia za nenávistné prejavy a ďalšie nevhodné príspevky môžu dostať pokojne aj pred súd.

Zobraziť celú galériu (1)
Pixabay / FOTO TASR - Ladislav Vallach

Za nenávistné komentáre už odsúdili ľudí už aj v Česku. Na túto tému sa pre FonTech.sk vyjadril aj podpredseda strany ĽSNS, Milan Uhrík: „Zatiaľ sa nás to nijako nedotklo. Nenávistné ani separatistické príspevky nešírime. Uvidíme, ako si Facebook predstavuje pojem nacionalizmus a či to nepoužije ako zámienku na blokovanie príspevkov propagujúcich zdravú národnú hrdosť a sebavedomie.

Facebook pomáha aj slovenským úradom

V súčinnosti s vyšetrovaním, alebo pre potreby úradov zvykne o používateľoch vydať informácie aj samotný Facebook, ktorý ich má viac než dosť. Vlády po celom svete môžu spoločnosť požiadať, aby im poskytla informácie pre potreby vyšetrovania, či legálnych úradných procesov. Facebook pritom každých 6 mesiacov publikuje štatistiky o tom, koľkokrát ktorej krajine vyhovel a aké množstvo dát úradom sprístupnil.

Nenechaj si ujsť
Návod: Ako si verifikovať svoje konto na Facebooku? Nie je to jednoduché

Za rok 2018 prijal od Slovenska celkovo 24 žiadostí. Pri legálnych procesoch išlo o 19 žiadostí a v núdzovom prípade žiadali úrady dáta celkovo 5-krát. O prístup k informáciám o používateľoch žiadala naša krajina celkovo 34-krát. Ako však Facebook uvádza, každú žiadosť dôkladne preverí a zváži. V prípade potreby si môže spoločnosť vyžiadať viac detailov alebo žiadosť zamietne. Pre porovnanie si české úrady podali až 213 žiadostí a zisťovali informácie o 326 používateľoch, všimol si to portál Živé.sk vo svojom článku.

Facebook však prezradil aj štatistiky o množstve zamietnutých príspevkov, ktoré svojim obsahom porušujú zákony danej krajiny. V prípade Slovenska išlo v priebehu roka 2018 celkovo o 77 takýto prípadov, ktoré zahŕňajú 24 statusov a 15 komentárov. Najväčšia sociálna sieť však riešila tiež 76 prípadov popierania holokaustu a jeden prípad hanobenia.

Milióny vymazaných príspevkov sú výsledkom prísnych pravidiel

Kvôli šíreniu nenávistných prejavov a nacionalizmu začal Facebook uplatňovať prísnejšiu politiku, ktorá má zamedziť šíreniu nevhodného obsahu porušujúceho jeho pravidlá. Výsledky týchto zmien dokazuje aj  viac ako 1,5 milióna odstránených príspevkov o drogách od októbra 2018 do marca 2019.

Zobraziť celú galériu (1)
Pixabay (Úprava redakcie)

V tom období bolo tiež vymazaných viac ako 1,4 milióna príspevkov o strelných zbraniach. Znepokojujúce množstvo nevhodných príspevkov sa tak Facebook snaží riešiť viacerými prostriedkami, vrátane špecializovaných algoritmov, ktoré majú odhaliť problémové statusy a ďalší obsah.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú