Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Operačné systémy smartfónov neustále ohrozujú rôzne vírusy a malvéry, ktoré môžu uškodiť používateľom. Pre Android je hrozbou aj známy vírus, ktorý však teraz rozšíril svoje pôsobenie. Útočníkom sa podarilo úspešne preniesť Exodus aj do systému iOS, kde môže napáchať nemalé škody. 

Najnovšie zistenie o hrozbe pre smartfóny prezentovala bezpečnostná firma Lookout, ktorá zistila, že sa tento malvér dostal už aj na iPhony, informuje Engadget. Riziko je pre používateľa pomerne veľké. V prípade, ak by došlo k napadnutiu smartfónu, môže Exodus ukradnúť kontakty, fotografie, videá, nahrávky či GPS súradnice. Taktiež môže zneužiť smartfón na nahrávanie a záznamy posiela na rovnaký server ako verzia pre Android.

Problémom sa nevyhýba ani iOS

Takýto spôsob fungovania by naznačoval prepojenie medzi týmito dvomi verziami vírusu, ktorý však neohrozuje iOS zariadenia vo veľkom. Zatiaľ sa snaží používateľov oklamať ako falošná aplikácia operátora Wind Tre SpA a TMCell v Taliansku a Turkménsku, prezradil Wired. Hackeri boli schopní so svojim kódom preniknúť do Google Play, avšak aplikácie v App Store neboli ohrozené. Problém ale nastáva s aplikáciami tretích strán mimo oficiálneho obchodu Applu.

FonTech

Nenechaj si ujsť
Apple vytiahne eso z rukáva. Nový iPhone čaká výrazná zmena vo výrobe

V nich totiž môže číhať vírus Exodus a na inštaláciu do zariadenia bola spočiatku využitá falošná certifikácia spoločnosti. Apple však zaviedol nové zmeny, a tak bolo šírenie tohto nebezpečného softvéru z veľkej časti zastavené. Ako používatelia Androidu, tak aj fanúšikovia konkurenčného iOS by mali byť pri sťahovaní neznámych aplikácií z neoverených zdrojov opatrní a radšej sa im vyhýbať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú