Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Žijeme v dobe, kedy je technologický progres najväčší v histórii a vylepšenia a novinky sú predstavované v podstate neustále. Vznikajú nové spoločnosti, ktoré sa snažia prísť s niečím, čo tu doteraz nebolo, čo umožňuje vzniku doposiaľ nevídaných vecí.

Výraznou novinkou bolo pred pár rokmi aj 3D tlačenie, ktoré sa rozšírilo aj medzi bežných ľudí a dnes si je možné kúpiť základný model tlačiarne za približne 100 eur. Pomocou nej je možno vytvárať základne veci ako sú figúrky, rôzne záslepky či kľúčenky. Potom tu ešte existujú tlačiarne, ktoré sú navrhnuté na veľkoformátovú tlač a už dnes existujú rodinné domy, ktoré sú vytvorené takouto formou.

Elektrická motorka vytvorená 3D tlačiarňou

Takáto tlačiareň sa nachádza aj laboratóriu NOWlab, spoločnosti Bigrep, ktoré sa nachádza v nemeckom Berlíne. Pomocou nej sa podarilo vytvoriť prototyp elektrickej motorky s názvom NERA, ktorá zaujme hlavne svojim futuristickým dizajnom. Až na elektrické komponenty a batériu je vytvorené úplne celá na 3D tlačiarni a to vrátane kolies, ktoré sú bez-vzduchové. Motorka je poháňaná elektrikou, pričom batérie sú elegantne ukryté v ráme motocykla.

Test ride of the NERA motorcycle. Clip via BigRep

Elektrických motoriek je na trhu už niekoľko, vrátane giganta Harley-Davidson. Všetky však zastávajú tradičný dizajn, no tu sa nemecký výrobca poriadne odviazal. Aj keď ide zatiaľ o prototyp (funkčný), model NERA by sa mal objaviť aj v komerčnom predaji. Kedy sa tak stane, zatiaľ nie je známe a ani to, aké špecifikácie motocykel ponesie. Dôležité tiež bude, či sa výrobcovi podarí motocykel homologizovať aj na naše európske cesty, kde sú nariadenia v tomto smere veľmi prísne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú