Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kým ešte pred pár mesiacmi spoločnosť Intel vyhlasovala, že ich dvoj a štvorjadrové procesory plne postačujú, dnes je situácia úplne iná. S príchodom novej generácie Ryzen od AMD vznikla zdravá konkurencia, ktorá Intel donútila spraviť radikálne kroky. Nová 9. generácia procesorov prinesie výkon, aký tu v mainstreame ešte nebol.

V súčastnosti dostupná 8. generácia Intel procesorov prišla na trh s vítanými novinkami. Zvýšil sa počet natívnych jadier v procesoroch a íčkové rady konečne nemali v ponuke pomerne nedostatočné dvojjadrá. Nová generácia posunie túto hranicu ešte ďalej a jej hlavným súperom bude súčasný high-end od AMD, procesor Ryzen 7 2700X.

Vylepšenia na správnych miestach

Prvý prehľad toho, aký výkonný bude nový procesor Intel Core i7-9700K priniesol portál El Chapuzas Informatico. Dostupné sú aj prvé testy, v ktorých sa porovnáva ako herný, tak aj výpočtový výkon v porovnaní s procesormi Ryzen a súčasnou Coffe Lake platformou Intelu. Ide vôbec o prvý 8 jadrový procesor, ktorý bude dostupný pre masy. Cenovo by sa procesor mal pohybovať niekde okolo čiastky 350 €, čo je o čosi viac než stojí Ryzen 7 2700X. Maximálny takt sa zastavil na hodnote 4,6 GHz (všetky jadrá), pamäť cache má veľkosť 12 MB, no nie je tu prítomná technológia Hyper-Threading (HT). Procesor má tak 8 jadier a 8 vlákien.

Intel Core i7-9700K
Zobraziť celú galériu (17)
El Chapuzas Informatico

Aj keď súčasná i7 podporuje HT, nová generácia bude o čosi výkonnejšia, a to hlavne kvôli vyššiemu počtu natívnych jadier a vyšším taktom. Základná frekvencia je nastavená na 3,6 GHz. V prípade potreby je možné pretaktovať jedno jadro na 4,9 GHz, 2 jadrá na 4,8 GHz, 4 jadrá na 4,7 GHz a všetky jadrá dokážu tikať na 4,6 GHz. A to všetko pri maximálnom TDP 95W (v reále to zrejme bude viac). To sú však základné hodnoty. Procesor bude možné pretaktovať až na 5,0 GHz, a to na všetkých 8 jadrách. Tento takt bol otestovaný na bližšie nešpecifikovanej doske Z390 a pri napätí 1,4 V. Teplota však atakovala 90 stupňov. To by sa však malo zmeniť s novým biosom a napätie by mohlo klesnúť až k 1,2 V, čo teploty významne zníži.

Vyrovnaný súboj

V porovnaní so súčasnými procesormi je vidieť posun hlavne vo výkone na jedno jadro, kde Intel Core i7-9700K bezkonkurenčne vládne. Vo viacjadrovom teste však na Ryzen 7 2700X stále nestíha, nakoľko AMD svoj procesor o HT neukrátilo. Dostupný je však aj s HT, no to je už rada i9, ktorá je už niekde inde.

Intel tiež potvrdzuje svoju rolu najlepšieho procesoru pre hranie hier. Pri testovaných hrách dominuje v každej jednej kategórii, a to stále nie je vo fáze hotového produktu. Určite sa budú dolaďovať rôzne detaily a výkon pôjde ešte hore.

Základné informácie

Dôležitou informáciou je to, že Intel sa po x rokoch konečne vracia k pájaným procesorom. To znamená lepší odvod tepla a hlavne dosiahnutie lepších taktov. Taktiež bude nová generácia kompatibilná so súčasnou sériou čipsetov Intel 300. Medzi ďalšími podporovanými technológiami je Intel Oprane, Thunderbolt , až 40 PCI-e liniek, Intel Wireless-AC a USB3.1 druhej generácie.

Prečítaj si tiež
Intel Core i7-9700K extrémne pretaktovali. Všetkých 8 jadier prekročilo ohromnú frekvenciu

Zatiaľ neboli zverejnená žiadna oficiálna správa o vydaní či cene procesorov, no to sa dozvieme už v blízkych mesiacoch. Cena Intel Core i7-9700K 8C/8T by však mala byť okolo 350 €, zatiaľ čo Intel Core i9-9900K 8C/16T bude približne o 100  drahší. Uvidíme tiež, s čím príde aj AMD, ktoré by malo ako prvé presedlať na 7nm výrobný proces, čo by výkon pohnalo raketovo smerom nahor.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú