Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Predpovede analytikov ohľadom vývoja smartfónového trhu sa často líšia a realita býva občas iná ako sa čakalo. Rovnako teraz dopadli aj odhady dvoch analytických spoločností, ktoré predpovedajú úpadok ziskov Applu, ale aj rast predaja iPhonov. Najlepšia prognóza pre Apple na najbližších 12-18 mesiacov ohlasuje príliv zákazníkov, ktorí budú chcieť nahradiť svoj neaktuálny iPhone novým modelom. 

Apple zaznamenal s predstavením výročného iPhonu X ohromný úspech, ktorý sa postaral o vysoké zisky. Popularita tohto modelu môže ohrozovať prísun peňazí v najbližších 2 rokoch, počas ktorých ho zrejme majitelia nenahradia novším nástupcom. Práve takúto analýzu poslal svojim klientom analytik spoločnosti New Street Research, Pierre Ferragu. Jeho predpoklady naznačujú nižšie príjmy v rokoch 2019 a 2020, počas ktorých by sa malo predať menej nových iPhonov a zároveň sa predĺži čas, po ktorom zákazníci vymenia svoj starší model za nový. Pokiaľ by sa tieto tvrdenia naplnili, Apple by mohol mať vážny problém a jeho populárny iPhone X by mu tak značne uškodil.

Analytici vyveštili Applu sľubnú budúcnosť

Na druhej strane však tejto analýze protirečí odhad analytika spoločnosti GBH Insights. Podľa neho sa čoskoro otvorí príležitosť, ktorá môže Applu zarobiť mnoho peňazí. Nasledujúcich 12 až 18 mesiacov má byť pre spoločnosť zlatou baňou, ktorá jej prinesie peniaze od majiteľov starších iPhonov. Svoje Apple smartfóny z rokov minulých tak môže za nové kúsky vymeniť až 350 miliónov ľudí. K tomuto rozhodnutiu ich majú presvedčiť všetky vylepšenia a nové funkcie, ktoré tohtoročná trojica iPhonov ponúkne.

Zobraziť celú galériu (0)
Marques Brownlee/YouTube

Nenechaj si ujsť
Dôvod, prečo cena iPhonov bude naďalej rásť je jasný. Kľúčom je ochota používateľov

S naplnením tohto scenára by si kalifornský gigant nezlepšil len na domácej a európskej pôde, ale môže zaznamenať zelené čísla aj v Číne. Práve tam Apple od minulého roka tápa a stráca svoje postavenie rovnako ako podiel na trhu smartfónov. Predpoklady analytikov spoločnosti GBH Insights sú tak viac, než pozitívne. Do roku 2020 by podľa ich očakávaní mal výrobca iPhonov zvýšiť aj svoj zisk z poskytovaných služieb. Za ne môže o 2 roky zarobiť až 50 miliárd dolárov. Monetizácia stoviek miliónov majiteľov týchto smartfónov môže viesť k ohromným ziskom.

Na lacnejší model si zákazník zrejme počká

Tie by mala spoločnosť začať generovať už predstavením tohtoročnej trojice nových iPhonov, spomedzi ktorých bude vynikať dostupnejší iPhone 9. Model so 6,1″ LCD displejom bude medzi zákazníkmi známy ako lacnejšia alternatíva prémiových modelov. Kvôli redukcii ceny si však inžinieri v Apple museli odpustiť aj zopár vychytávok, ktoré budú majiteľom tohto dostupného iPhonu 9 chýbať. Rovnako sa okolo neho vynára niekoľko otáznikov. Podľa predošlých správ má mať Apple problém s výrobou LCD displeja s výrezom pre tento model a trápiť ho má aj TrueDepth kamera. Kvôli tomu sa príchod iPhonu 9 na trh môže odložiť až o 2 mesiace od priemiéry.

Tristopäťdesiat miliónov zákazníkov bažiacich po nových iPhonoch je však skutočne obrovský počet, ktorý by mal Applu hrať do karát. Používatelia, ktorí stále vlastnia starší model, by totiž radi uvítali zásadnú zmenu v podobe novších modelov. Do tohto množstva potencionálnych zákazníkov však stále nie sú zahrnutí tí, ktorí prejdú k Apple od konkurencie, alebo si kúpia svoj prvý iPhone. Na spoločnosť tak zrejme môžu skutočne čakať zlaté časy, ktoré by mali ešte viac upevniť jej postavenie v tomto segmente a priniesť ešte vyššie zisky ako doteraz.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú