Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kolonizácia Marsu je už za rohom, sme generácia, ktorá to dokáže? Máme teóriu, máme plán a hľadíme naň s optimizmom. Táto dekáda, aj keď hektická, je možno našou najlepšou šancou na dodnes nevídanú expanziu.

Chystáme sa vystreliť ku hviezdam a každý z nás je potenciálny astronaut, dobyvateľ a budúci kolonista červenej planéty. Ako bude asi vyzerať prvých 10 000 dní najväčšieho projektu, aký kedy ľudstvo uskutočnilo?

2025 – základy prvej marťanskej kolónie

Video počíta s pristátím piatich kozmických lodí Starship v nákladnej verzii na povrchu červenej planéty ešte v roku 2025. I keď je pravdepodobnosť na splnenie takéhoto termínu pomerne nízka, nie je nulová a verí mu aj samotný Elon Musk. SpaceX chce predsa ešte počas tohto roku dosiahnuť s raketou Starship obežnú dráhu Zeme. Ak bude úspešne dosiahnutý tento míľnik a následne dokážu lode Starship po takomto lete pristáť na Zemi, kľúčová časť rovnice je vyriešená.

SpaceX / Flickr

Ďalej je nutné skonštruovať dostatočné množstvo rakiet na orbitálne dočerpanie paliva nákladným lodiam, ktoré ponesú prvý koloniálny náklad k Marsu.

Ten treba takisto vyrobiť – teoreticky je možné ušetriť čas a financie tým, že spoločnosť využije komerčne dostupný hardvér miesto vyvíjania špecifických zariadení. Podobne to spravila NASA s miniatúrnym vrtuľníkom Ingenuity, ktorý je dnes na povrchu červenej planéty a chystá sa na svoj prvý let.

Aj keď môžeme použiť množstvo komerčne dostupných dielov a produktov, niektoré je nutné vyvinúť špecificky pre túto misiu a kolonizácia Marsu môže konečne započať. Prvé lode majú na Mars priviesť okrem solárnych panelov a záložného paliva napríklad jedlo, vodu, zdravotnícke potreby, systémy podpory života a spracovania odpadov.

Mnohé z týchto položiek už dnes dobre poznáme a pre cestu na Mars žiadne vážne zmeny nepotrebujú, avšak podľa videa majú prvé lode priniesť tiež obytné moduly a skafandre.

SpaceX / Youtube Screenshot / Venture City

Už dnes je vo vývoji množstvo druhov a typov modulov pre marťanské misie a na jeho povrchu musia byť prítomné prv, než dorazia prví kolonisti. Skafandre ale tak nutné nie sú a bohato postačí, až si ich prvá posádka prinesie so sebou. Je tiež možné očakávať niekoľko satelitov Starlink – keďže je kolónia sústredená na jednom mieste, Starship hravo unesie dostatok potrebných satelitov.

Otázkou zostáva, či je v prípade malej kolónie potrebný takýto druh internetu. Je nutná vysoko-objemová komunikácia so Zemou, avšak kolonisti nebudú jeden od druhého vzdialení stovky kilometrov a využitie internetových satelitov je, aspoň v začiatkoch kolónie, zbytočné.

Rok 2027 – 1. deň na Marse, začiatok ľudskej prítomnosti
Tento článok je dostupný členom Fontech PREMIUM

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú