Astronómovia pozorovali vzácny proces výbuchu bieleho trpaslíka, ktorý sa radí medzi tie najsilnejšie výbuchy vo vesmíre a ich výsledkom je, podľa teórie, smrť takéhoto pozostatku hviezdy. Ako sa však ukázalo, biele trpaslíky svoju smrť často len predstierajú a po obrovskom výbuchu žiaria ešte jasnejšie, informuje ScienceAlert.

„Očakávali sme, že uvidíme jednu z dvoch vecí po získaní najnovších dát z Hubblovho teleskopu. Buď mala táto hviezda zmiznúť úplne, alebo sa tam mala stále nachádzať, čo znamenalo, že pôvodne pozorovaná hviezda nebola tá, ktorá vybuchla,“ vysvetľuje astronóm Curtis McCully.

Skutočným výsledkom sa ale stala hviezda s ešte vyšším jasom, než pôvodne. Jedná sa tak o ďalší dôkaz o tom, že pre biele trpaslíky život ich výbuchom nekončí a pokračujú ďalej, akoby sa nič nestalo.

Nie je však zatiaľ jasné, prečo výbuch túto konkrétnu hviezdu neroztrhal na kusy. Tím zodpovedný za výskum predpokladá, že výbuch len všetko premiešal a umožnil usadenie materiálu do objektu s o niečo menšou hustotou, píše LCO.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú