Aktualizované 23.11.2023:

Telekom kompletne vypol svoju 3G sieť na Slovensku. Operátor o pláne odstaviť 3G sieť u nás informoval už dávnejšie a v uplynulých dňoch už pristúpil k realizácii svojich plánoch. V prvom kroku Telekom vypol 3G v 38 okresoch, neskôr nasledovali ďalšie. Dnes už je odstávka kompletná a 3G sieť od Telekomu sa stáva minulosťou.

Dôvodom rozhodnutia je uvoľnenie frekvenčného pásma, vďaka čomu sa operátorovi uvoľnia ostatné frekvencie a zlepší kvalitu novších, rýchlejších generácií mobilných sietí – 4G a 5G.

Vypnutie 3G siete sa dotkne zákazníkov, ktorí používajú najmä staršie technológie bez podpory 4G a 5G siete. Sú to SIM karty, mobilné telefóny a prístroje, ktoré majú 8 a viac rokov. Pokiaľ takéto zariadenia využívate, po vypnutí 3G siete ich budete môcť  používať aj naďalej, ale už len v rámci 2G siete. V nej síce môžete telefonovať a posielať správy, ale budete mať veľmi pomalé dáta.

Telekom avizoval, že zákazníkov, ktorí budú musieť kvôli vypnutiu 3G vymeniť SIM kartu, bude proaktívne kontaktovať.

Telekom 3G
FonTech/Telekom

Vypínanie 2G siete momentálne nie je naplánované, zákazníci ju môžu naďalej využívať. 2G sieť umožňuje volania, ale dátovanie je z dôvodu veľmi pomalej rýchlosti nepoužiteľné.

Plány vypnúť 3G sieť oznámil aj operátor Orange. Stane sa tak k dátumu 31.12.2023. Aj v tomto prípade za vypnutím stojí modernizácia 4G siete a dodatočné budovanie 5G pokrytia.

Aktualizované 21.11.2023:

Prevádzka v 3G sieti sa zužuje a Telekom ju dnešným dňom znižuje na úplné minimum. Na zoznam okresov vypnutých okresov dnes pribudlo ďalších 38 okresov. Konkrétne sa to týka lokalít  Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Detva, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Košice I-IV, Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Medzilaborce, Michalovce, Poltár, Poprad, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen a Žiar nad Hronom.

Klienti využívajúci len hlasové služby a SMS môžu naďalej využívať 2G sieť. Tá totiž nekončí a ostáva zachovaná v doterajšej podobe.

Aktualizované 20.11.2023:

Už tento týždeň vypne Telekom svoju 3G sieť na celom území. Skutočným dôvodom tohto rozhodnutie je uvoľnenie frekvenčného pásma, čím uvoľnia ostatné frekvencie a zlepšia kvalitu novších, rýchlejších generácií mobilných sietí – 4G a 5G.

Zajtra vypne Telekom sieť v 38 okresoch a vo štvrtok skončí úplne. Konkrétne sa to týka lokalít  Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Detva, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Košice I-IV, Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Medzilaborce, Michalovce, Poltár, Poprad, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen a Žiar nad Hronom. Vo štvrtok pôjde ešte o stredné časti Slovenska, západné a severné Slovensko, Bratislavu a okolie.

Telekom už niekoľko mesiacov upozorňuje svojich klientov k výmene starej SIM karty na novú. Taktiež ich upozorňoval na to, že k využívaniu 4G a lepších sietí budú musieť vymeniť an telefón.

Aktualizované 10.11.2023:

Koniec 3G sietí sa blíži. Zákazníci Slovak Telekomu so staršími telefónmi podporujúcimi maximálne 3G sieť majú posledné týždne do vypnutia 3G siete tohto operátora na celom území krajiny.

Po vypnutí 3G siete v dvoch okresoch, Zlaté Moravce a Žarnovica, na začiatku októbra, bude polovica všetkých okresov vypnutá v utorok 21. novembra a ostatné okresy vo štvrtok 23. novembra.

Konkrétne bude 21. novembra sieť vypnutá v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Detva, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Košice I až IV, Košice – okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Medzilaborce, Michalovce, Poltár, Poprad, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen a Žiar nad Hronom.

V prípade vlastnenia staršej SIM karty nepodporujúcej novšie siete môžu zákazníci požiadať no novú na predajni alebo objednať online cez stránku telekom.sk/3G.

Pôvodný článok:

Už zajtra nastane veľký moment v histórii mobilných služieb na Slovensku. Telekom sa chystá na ohlásené vypínanie internetovej siete 3G, ktorá je v dnešnej dobe využívaná už len minimálne a podarilo sa ju nahradiť výkonnejšími sieťami, ako je 4G či do značnej miery aj 5G.

Zatiaľ vo dvoch okresoch

V úvodnej vlne vypne Telekom 3G sieť v okresoch Zlaté Moravce a Žarnovica, pričom k tomuto kroku má dôjsť už 3. októbra. O vypínaní 3G v ďalších lokalitách bude Telekom informovať podľa ich určenia vopred.

Zákazníci naďalej používajúci starú SIM kartu budú potrebovať jej výmenu, ktorú je možné vykonať na predajni, prípadne objednať jej výmenu cez webovú stránku. Na tej je možné skontrolovať, akú SIM kartu máš a či je nutná jej výmena.

„Siete tretej generácie boli pred 15 rokmi boom a mnohým zákazníkom otvorili nové možnosti mobilnej komunikácie a používanie smartfónov. Vďaka 3G sieti používatelia naskočili na vlnu iPhonov, Androidov i ďalších noviniek, začali chodiť do virtuálnych obchodov, sťahovať si hry či aplikácie. No rozmach smartfónov nastal pomerne neskoro, v pokročilej fáze sietí tretej generácie a netrvalo dlho, kým čoraz vyššie dátové požiadavky prebrali 4G siete. Preto sú 3G siete na ústupe a aj my pristúpime k jej vypnutiu v blízkej budúcnosti,“ vysvetľuje riaditeľ technológií a IT Slovak Telekomu Vladan Pekovič.

Novšie mobilné siete majú čoraz lepšiu dostupnosť (4G v Telekome s pokrytím 94,8 % populácie, 5G s 40 %), preto prevádzka v 3G sieti kontinuálne klesá. Ešte pred dvomi rokmi tvoril jej podiel na dátovej spotrebe zákazníkov šesť percent, ale v súčasnosti sa pohybuje len na hranici jedného percenta.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú