3G siete to majú zrátané aj na Slovensku. Dôvodom je nutnosť uvoľniť frekvencie pre modernejšie 5G. Vypínanie už tento rok plánuje Slovak Telekom.

Prebiehať bude vo viacerých vlnách počas posledného štvrťroka 2023. Definitívny koniec poskytovania 3G je naplánovaný pred Vianocami 2023. Jednotlivé vlny a lokality budúpostupne upresňované v predstihu.

Novšie mobilné siete majú čoraz lepšiu dostupnosť (4G v Telekome s pokrytím 94,8 % populácie, 5G s 40 %), preto prevádzka v 3G sieti kontinuálne klesá. Ešte pred dvomi rokmi tvoril jej podiel na dátovej spotrebe zákazníkov šesť percent, ale v súčasnosti sa pohybuje len na hranici jedného percenta.

„Siete tretej generácie boli pred 15 rokmi boom a mnohým zákazníkom otvorili nové možnosti mobilnej komunikácie a používanie smartfónov. Vďaka 3G sieti používatelia naskočili na vlnu iPhonov, Androidov i ďalších noviniek, začali chodiť do virtuálnych obchodov, sťahovať si hry či aplikácie. No rozmach smartfónov nastal pomerne neskoro, v pokročilej fáze sietí tretej generácie a netrvalo dlho, kým čoraz vyššie dátové požiadavky prebrali 4G siete. Preto sú 3G siete na ústupe a aj my pristúpime k jej vypnutiu v blízkej budúcnosti,“ vysvetľuje riaditeľ technológií a IT Slovak Telekomu Vladan Pekovič.

Budeš mať problém?

Tvoj mobil už pravdepodobne pracuje v 4G sieti. Problém budú mať len tie veľmi staré, ktoré podporujú iba 2G a 3G siete, napríklad iPhone 3G, 3Gs, 4, 4s, 5 a 5c či Android smartfóny staršie ako 10 rokov, odhaduje Telekom. Pokiaľ využíva zákazník taký telefón, po vypnutí 3G siete bude môcť ďalej prístroj používať, ale bez 3G siete; k dispozícii bude mať stále 2G, takže môže telefonovať, posielať správy, ale bude mať veľmi pomalé dáta.

Ak má zákazník staršiu SIM kartu, t.j. takú, čo podporuje iba 2G a 3G sieť, bude oslovený v najbližších týždňoch a mesiacoch s bezplatnou výmenou. Novšia SIM karta totiž umožní aj využívanie novších technológií ako 4G a 5G.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú