Koncern Ford Motor a kalifornský výrobca elektromobilov Rivian Automotive zrušili plány týkajúce sa vývoja spoločného elektrického vozidla. V piatok (19. 11.) to potvrdil Ford.

„Rešpektujeme Rivian a viedli sme s ním rozsiahle prieskumné rozhovory,“ uviedol hovorca Fordu pre agentúru Reuters. „Obe strany sa však dohodli, že nebudú nijako spolupracovať pri vývoji vozidiel ani zdieľať platformy.“

Ford vlastní v Riviane podiel vo výške okolo 12 %. Rivian vstúpil na burzu 10. novembra a jeho trhová kapitalizácia je aktuálne 1,5-násobná v porovnaní s Fordom. V piatok potvrdil stroskotanie plánov na spoluprácu aj šéf Fordu Jim Farley. Ford už predtým zrušil plán postaviť nový Lincoln na šasi a hardvéri Rivianu.

Ford neustále zvyšuje vývoj a výrobu elektromobilov a do konca roka 2023 chce zvýšiť globálnu výrobnú kapacitu elektromobilov na 600.000. Na druhej strane Rivian pripravuje svoj model R1T a z nepochopiteľných dôvodov sa stal jednou z najhodnotnejších automobiliek na svete – a to aj napriek tomu, že ešte zákazníkom nedodal takmer žiadne autá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú