V tomto texte boli použité materiály TASR.

Astronómovia práve urobili pozoruhodný objav, ktorý odhaľuje, ako sa vo vzdialených kútoch vesmíru formujú galaktické obri. Vďaka rádioteleskopom umiestneným v čilskej púšti Atacama, medzinárodný tím vedený Takumom Izumim zistil, že dve galaxie, vzdialené od Zeme neuveriteľných 12,8 miliardy svetelných rokov, sa práve spájajú do jedného z najjasnejších objektov vo vesmíre – tzv. kolosálnej galaxie.

Kvazary, známe tiež ako kvázihviezdne rádiové zdroje, sú mimoriadne jasné objekty z raného vesmíru, ktoré vznikajú vďaka supermasívnym čiernym dieram. Tieto čierne diery pohlcujú obrovské množstvo hmoty, čo spôsobuje, že kvazary žiaria neuveriteľnou intenzitou. Prvýkrát boli kvazary identifikované už v 50. rokoch ako neznáme zdroje rádiových vĺn, ale ich skutočná podstata sa odhalila až neskôr.

Jedna z najrozšírenejších teórií predpokladá, že kvazary vznikajú, keď sa dve galaxie s veľkým množstvom plynu začnú spájať. Ich gravitačné pôsobenie na seba navzájom „naženie“ plyn do stredu galaxií, kde sa nachádzajú supermasívne čierne diery. Tieto čierne diery následne pohlcujú tento plyn a začínajú žiariť ako kvazary.

Jošiki Macuoka z japonskej Univerzity v Ehime objavil dvojicu vzájomne blízkych kvazarov pomocou teleskopu Subaru. Nachádzajú sa v súhvezdí Panny a podľa vedcov vznikli iba 900 miliónov rokov po vzniku samotného vesmíru. Vďaka jemnému svetlu, ktoré vysielajú, sa zdá, že sa nachádzajú ešte v raných fázach svojho vývoja.

Rádioteleskop ALMA odhalil „most“ z plynu a prachu, ktorý spája tieto dve galaxie, čím potvrdzuje, že sa skutočne spájajú. Merania zároveň ukázali, že obidve galaxie obsahujú obrovské množstvo plynu potrebného na tvorbu nových hviezd. V novej, väčšej galaxii tak očakávame rapídny nárast hviezdotvorby, čo z nej urobí jeden z najjasnejších objektov vo vesmíre.

Tento objav poskytuje nové informácie o tom, ako sa galaxie a čierne diery vyvíjali v ranom vesmíre. Vedci veria, že štúdium takýchto spájaní pomôže lepšie pochopiť procesy, ktoré formovali náš vesmír do podoby, akú dnes poznáme. Kolosálna galaxia, ktorá vznikne zo spojenia týchto dvoch galaxií, bude kľúčovým objektom na ďalšie pozorovania a výskum.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú