Už začiatkom marca sme ťa informovali o tom, ako v reakcii na ruskú inváziu prevádzkovatelia platobných kariet Mastercard a Visa pozastavili fungovanie v Rusku.

Najnovšie ale portál HNonline na základe správy TheMoscowTimes informuje, že podobný rázny krok urobila čínskej spoločnosť, respektíve platobný systém UnionPay.

Ten totiž definitívne prestal akceptovať karty vydané ruskými bankami.

Platobné karty Rusov nefungujú

Prvé správy o tom, že UnionPay prestane spolupracovať ruskými bankami, sa objavili ešte v apríli tohto roka. Podľa ruskej spravodajskej stanice RBC, ktorá sa odvoláva na viacero zdrojov vo veľkých ruských bankách, tak spoločnosť učinila zo strachu, že bude terčom sankcií uvalených v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.

Mastercard

Po tom, ako spoločnosti MasterCard a Visa prestali poskytovať služby ruským bankám, takýto krok firmy UnionPay predstavuje tvrdý úder pre Rusko.

To sa spoliehalo, že „výpadok“ MasterCard a Visa sa podarí nahradiť práve spoluprácou s Čínou.

UnionPay z vlastnej iniciatívy obmedzuje partnerstvo so sankcionovanými bankami,“ cituje RBC nemenovaný zdroj z platobného sektora.

UnionPay je jedným z najväčších globálnych spracovateľov platieb, no takmer všetky svoje aktivity vykonáva v Číne. Americkí predstavitelia už skôr varovali, že vlády alebo spoločnosti, ktoré sa pokúsia obísť sankcie uvalené na Rusko, budú čeliť sankciám.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú