Poľsko vedie s Ruskom kybernetickú studenú vojnu, vyhlásil počas pondelkovej neohlásenej návštevy na Ukrajine poľský minister pre digitalizáciu Krzysztof Gawkowski. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Gawkowski sa v Kyjeve stretol so svojím ukrajinským rezortným náprotivkom Mychajlom Fedorovom a spoločne ohlásili spojenie síl v boji proti ruským dezinformáciám.

„Zhodli sme sa, Poľsko aj Ukrajinu ohrozujú zo strany Ruska na poli kybernetiky prakticky identické riziká,“ vyhlásil Gawkowski. „Poľsko vedie s Ruskom kybernetickú studenú vojnu,“ dodal.

Ministri podpísali Digitálne memorandum, ktoré prehĺbi vzájomné vzťahy oboch krajín v oblasti kybernetickej bezpečnosti a digitálnych služieb.

„Čeliac pokračujúcemu narastaniu hrozieb v kyberpriestore Poľsko aktívne pracuje na ochrane kritickej infraštruktúry, vybudovaní odolnosti a posilnení kybernetickej bezpečnosti,“ uviedlo v sobotu vo vyhlásení poľské ministerstvo zahraničných vecí. Odsúdilo ním kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí tiež poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom podobných útokov.

Nemecko v piatok obvinilo Rusko z kybernetických útokov na vládnu Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD) či na firmy obranného

Poľské ministerstvo digitalizácie v minulosti uviedlo, že Poľsko je teraz najväčším poskytovateľom internetového prístupu na Ukrajine.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú