Bezplatná štátna aplikácia Green Pass bola na Slovensku spustená koncom júna. Certifikátom o testovaní alebo očkovaní vakcínou proti koronavírusu sa tak môžu používatelia na Slovensku preukazovať aj pomocou tejto appky už niekoľko mesiacov. Doteraz si ju pritom stiahlo už vyše 1 milión používateľov, aktívne ju využíva vyše 700-tisíc ľudí, informovala o tom Veronika Remišová na Facebooku.

Okrem toho si slovenský Green Pass získal aj ocenenie v prvom ročníku AppGallery Code 2021, kde obsadil 2. miesto za najlepšiu aplikáciu v kategórii Cestovanie. „Do ankety sa zapojilo takmer 1 100 hlasujúcich, ktorí vyberali spomedzi 64 aplikácií,“ podotkla Remišová.

Do aplikácie Green Pass je možné pridať potvrdenie s výsledkom Ag a PCR testovania na ochorenie COVID-19, rovnako ako potvrdenie o vakcinácii a potvrdenie o prekonaní koronavírusu. Overovanie potvrdenia v aplikácii prebieha pomocou QR kódu, ktorý je pre každého používateľa unikátny.

Okrem tejto aplikácie však podobné riešenie pre uloženie spomenutých potvrdení priniesli aj ďalšie aplikácie, vrátane aplikácií viacerých zdravotných poisťovní. Na overovanie QR kódov bola koncom augusta spustená aj aplikácia OverPass, ktorú môžu využívať obchodníci pri kontrole zákazníkov pri vstupe do prevádzok.

Ako sa však ukázalo, sfalšovať takéto potvrdenie je nanajvýš jednoduché a problémy sa objavili aj pri kontrole QR kódov, ktoré mnohé prevádzky neoverujú. 

Zdroj: Facebook/Veronika Remišová, Redakcia

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú