Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

So zavedením potvrdení o testoch na koronavírus a neskôr aj COVID preukazov sa na Slovensku začali rozmáhať podvody, v ktorých ľudia falšovali potvrdenia o výsledkoch Ag testov a najnovšie aj potvrdenie o očkovaní. Polícia na Facebooku totiž informovala o vyšetrovaní muža z Trenčína, ktorý sfalšoval COVID preukaz, kvôli čomu teraz čelí trestnému stíhaniu za falšovanie zdravotnej dokumentácie.

Slovák sfalšoval COVID preukaz

V tomto podvode sa malo jednať o falšovanie potvrdenia o podaní dvoch dávok vakcíny proti koronavírusu, pričom na preukaze boli aj pečiatky od dvoch lekárov. Polícia muža s týmto falošným potvrdením požiadala o aktiváciu COVID preukazu v aplikácii Green Pass, ktorá potvrdila, že jeho COVID preukaz je falošný a nenachádza sa v databáze zaočkovaných ľudí.

Podvrh nastal aj v prípade pečiatok od lekárov, ktorí nepracovali vo vakcinačnom centre, a teda nemohli mužovi udeliť potvrdenie o zaočkovaní. Muž si tak vytvoril falošný COVID preukaz, za čo mu teraz hrozí podľa polície trest odňatia slobody až na 2 roky.

„Na základe uvedeného vzniklo dôvodné podozrenie, že doposiaľ nestotožnený páchateľ zámerne vyhotovil nepravdivú zdravotnú dokumentáciu v úmysle použiť ju ako pravú v konaní pred orgánom verejnej moci,“ uviedla polícia na Facebooku.

V septembri sa podobný prípad odohral aj na východnom Slovensku, kde zdravotná sestra udelila potvrdenie o očkovaní mužovi aj napriek tomu, že vakcínu nedostal, upozornil Korzár.

Falšovali sa aj Ag testy

Pripomeňme, že nejde o vôbec prvý prípad falšovania zdravotnej dokumentácie počas pandémie koronavírusu. Už v júli totiž TV Markíza upozornila aj na prípady šírenia falošných antigénových testov, ktoré si mohli ľudia zakúpiť online už za pár eur.

Podvodník v tomto prípade ponúkal predaj falošných negatívnych výsledkov Ag testov priamo na Facebooku. Za jeden falošný výsledok si pritom pýtal len 5 € a záujemcov verejne vyzval, aby ho kontaktovali v súkromnej správe. Falošným potvrdeniam nechýbali ani pečiatky.

Predajom takýchto falošných potvrdení sa však muž dopúšťal trestného činu. Trestný činom ale nie je iba predaj takýchto nelegálnych potvrdení, ale aj ich kúpa. Pokiaľ by si teda niekto zakúpil takéto falošné potvrdenie, môže čeliť trestnému stíhaniu.

NEPREHLIADNI
Apple vylepšuje iPhony. Priamo do iOS si pridáš COVID preukaz

Nedostatočná kontrola nahráva šíreniu falošných QR kódov o očkovaní

Vytváranie falošných potvrdení, či už o testovaní na COVID-19, alebo o očkovaní proti tomuto ochoreniu sa môže rozšíriť aj kvôli nedostatočnej kontrole. Pred časom sa dokonca na internete objavil aj údajný COVID preukaz dvoch slovenských poslancov, no ako sa ukázalo, aj v tomto prípade išlo o sfalšované potvrdenie, upozornilo Slovensko.Digital.

Zdá sa teda, že falošné QR kódy a COVID preukazy je dnes možné vyrobiť pomerne jednoduchým spôsobom a bez dostatočnej kontroly ich ešte ľahšie aj použiť. Dôkazom môže byť tiež ďalší nedávny prípad, kedy sa mladý Slovák pri vstupe do prevádzky v OTP režime preukázal QR kódom od erotickej hračky a obsluha podniku tento „preukaz“ uznala, informoval Staritup. V mnohých prípadoch tak ani samotné prevádzky dostatočne nekontrolujú potvrdenia o zaočkovaní zákazníkov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú