Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rusko a jeho prezident Vladimir Putin sú na ceste k nezávislému internetu. Krajina chce podľa správ portálu CNN vytvoriť národnú sieť, ktorá bude fungovať nezávisle od zvyšku sveta.

Nový ruský zákon, ktorý bol schválený a podpísaný Putinom, nadobudne účinnosť v novembri tohto roka. Jeho cieľom je ochrániť Rusko od obmedzujúcich online aktivít zo zahraničia a vytvoriť „trvalo udržateľný, bezpečný a plne funkčný“ lokálny internet. Podľa zhrnutia portálu RIA-Novosti, zákon požaduje vytvorenie monitorovacieho a riadiaceho centra pod dohľadom ruskej telekomunikačnej agentúry Roskomnadzor.

Štátna agentúra bude poverená zabezpečením dostupnosti komunikačných služieb v Rusku počas mimoriadnych situácií. Vzniká teda obava, že práve počas týchto situácii by mohlo Rusko odstrihnúť všetku komunikáciu z vonkajšej časti. Aktivisti sa obávajú, že nezávislý ruský internet by zahŕňal vytvorenie národného firewallu v čínskom štýle na monitorovanie a cenzurovanie obsahu prichádzajúceho do krajiny a vychádzajúceho mimo nej.

Zdroj: CNN

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú