Švajčiarska spoločnosť Climeworks AG započala výstavbu najväčšieho zariadenia na priame zachytávanie oxidu uhličitého z ovzdušia na svete, informuje Interesting Engineering. Zariadenie vyrastie na Islande a dostalo prezývku Mammoth (Mamut).

Podľa tlačovej správy firmy zachytí každoročne až 36 000 ton CO2, pričom chce Climeworks AG do roku 2050 odstraňovať každoročne aspoň milión ton oxidu uhličitého z ovzdušia. Pre porovnanie, ľudstvo každoročne vyprodukuje viac ako 30 miliónov ton CO2 – takýto cieľ preto nie je zanedbateľný.

Spoločnosť nedávno vyzbierala 650 miliónov amerických dolárov a (625 mil. €) a jedná sa celkovo o jej 18. projekt, avšak len 2. komerčný projekt zachytávania CO2. Zariadenie chce dokončiť do dvoch rokov a následne svoje kapacity intenzívne rozširovať. Mammoth budú poháňať obnoviteľné zdroje elektrickej energie.

Takto extrahované CO2 bude následne uložené v podzemí, podobne ako to robia aj iné spoločnosti. V boji proti klimatickým zmenám v spoločnosti, ktorá sa odmieta uskromniť, sa zdajú podobné projekty ako tým najrealistickejším krokom k záchrane planéty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú