Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ikea patrí k tým spoločnostiam, ktoré sa výrazným spôsobom zaujímajú o budúcnosť našej planéty. S cieľom čo najviac znižovať produkciu odpadu, prichádza Ikea s ráznym rozhodnutím. Vlani totižto informovala, že do roka stopne predaj obľúbených jednorazových alkalických batérií Alkalisk. V ponuke ich už takmer vôbec nenájdeme.

Jednorazové alkalické batérie predstavujú pre spotrebiteľov veľmi lacný a dostupný zdroj energie pre rôzne typy malých spotrebičov. Ak však takejto batérii dôjde šťava, používateľ ju jednoducho vyhodí, v lepšom prípade ju vhodí do kontajnera na recykláciu.

Ekologickejším riešením je však používanie nabíjateľných niklových batérií, ktoré Ikea rovnako ponúka pod značkou Ladda. Takéto batérie je možné nabiť aj doma prostredníctvom dostupných nabíjačiek do zásuvky.

Ikea

V roku 2019 predal gigant okolo 300 miliónov jednorazových batérií na celom svete. Ak by spotrebitelia miesto toho siahli po nabíjateľných batériách Ladda a každú z nich by nabili aspoň 50-krát, hmotnosť vyprodukovaného odpadu by sa znížila o viac ako 5000 ton. Batérie Ladda je pritom možné opätovne nabíjať až 500-krát.

Predaj batérii Alkalisk sa mal ukončiť už v októbri 2021, no spoločnosť sa s týmto krokom poponáhľala a akumulátory takmer úplne vyradila z ponuky. Ostalo v nej už len niekoľko málo AA batérií, ktoré sa dopredávajú. Ikea chce aj takýmto spôsobom motivovať zákazníkov, aby sa viac zaujímali o našu planétu a aby sa tiež snažili znižovať množstvo vyprodukovaného odpadu.

Pôvodná verzia článku bola publikovaná 2. októbra 2020.

Zdroj: Ikea

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú