Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Do ekosystému Androidu prichádza veľká zmena. Ako informuje The Verge, Google Play bude už o niekoľko dní vyžadovať publikovanie aplikácií v inom formáte, ako v aktuálne zaužívaných balíkoch APK.

Zdroj čerpá z oficiálnej dokumentácie Google, kde je stanovené, že od augusta 2021 musia všetky novo vydané aplikácie vychádzať vo formáte Android App Bundle. Podľa spoločnosti bude nový formát jednoduchšie distribuovateľný, a to aj vďaka vyššej kompresii súborov, a teda menšej veľkosti výsledného .aab súboru.

Aj keď Google prízvukuje, že prechod na nový formát by mal byť pre vývojárov jednoduchší, opak sa zdá byť pravdivejšou skutočnosťou. Vývojári totiž budú musieť vydávať svoje aplikácie dvoma spôsobmi, a to pod hlavičkou novinky .aab, tak aj ako .apk súbory.

 

Nový formát je aspoň aktuálne využívaný striktne len Google Play službami. Keď teda vývojári budú chcieť distribuovať svoje aplikácie inými kanálmi (napríklad skrz Appstore Amazonu), budú musieť vydávať dva rôzne balíky.

Zmena sa aktuálne týka len nových aplikácií vydaných po auguste 2021, pričom štandard APK na starších, respektíve súkromných aplikáciách ostáva. Zdroj sa pritom domnieva, že zmena môže súvisieť aj s možnosťou spúšťania APK súborov na Windowse 11.

Google týmto krokom odreže množstvo aplikácií, ktoré by inak bolo možné spustiť v prostredí nového Windowsu 11. Ako vieme, Microsoft Store bude ťahať mobilné aplikácie z Amazon Appstore, ktorý síce obsahuje veľké množstvo mobilných aplikácií, no stále sa nedoťahuje na alternatívu od Google.

Zdroje: The Verge, Google

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú