V správe sa nachádzajú materiály SITA aj TASR.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi už odišiel zo Zaporožžskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom.

Vo vyhlásení na komunikačnej platforme Telegram firma uviedla, že Grossi z elektrárne odišiel spolu s väčšinou členov misie MAAE. V elektrárni však zostali piati predstavitelia agentúry, ktorí vykladajú privezené vybavenie.

Očakáva sa, že v Zaporižžskej jadrovej elektrárni budú do 3. septembra,“ dodala spoločnosť Enerhoatom. Informuje o tom portál news.sky.com.

Najskôr mali problém sa do elektrárne dostať

Ukrajinské mesto Enerhodar, ktoré je satelitným mestom Zaporižžskej jadrovej elektrárne, sa vo štvrtok podľa ukrajinskej firmy Enerhoatom prevádzkujúcej elektráreň stalo terčom paľby ruských okupačných síl.

Skupina ruských útočných vrtuľníkov operovala nad mestom a zasiahla obytné štvrti. Bezprostredné okolie elektrárne a jadrových reaktorov bolo podľa Enerhoatomu terčom mínometného útoku. Informuje o tom web The Guardian, ktorý však dodáva, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť.

V elektrárni museli z dôvodu ruského ostreľovania odstaviť jeden z dvoch aktuálne fungujúcich reaktorov. Vo štvrtok to oznámil prevádzkovateľ tejto elektrárne, spoločnosť Enerhoatom, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú