V správe sa nachádzajú materiály SITA aj TASR.

Aktualizované 14:03 1.9.2022:

Príchod 14-členného inšpekčného tímu krátko na to potvrdila aj ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá je prevádzkovateľom elektrárne, uviedla agentúra DPA.

Aktualizované 13:48 1.9.2022:

Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) dorazili vo štvrtok do Ruskom kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny. S odvolaním sa na svojho reportéra o tom informuje agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

Aktualizované 10:27 1.9.2022:

Ukrajinské mesto Enerhodar, ktoré je satelitným mestom Zaporižžskej jadrovej elektrárne, sa vo štvrtok podľa ukrajinskej firmy Enerhoatom prevádzkujúcej elektráreň stalo terčom paľby ruských okupačných síl.

Skupina ruských útočných vrtuľníkov operovala nad mestom a zasiahla obytné štvrti. Bezprostredné okolie elektrárne a jadrových reaktorov bolo podľa Enerhoatomu terčom mínometného útoku. Informuje o tom web The Guardian, ktorý však dodáva, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť.

V elektrárni museli z dôvodu ruského ostreľovania odstaviť jeden z dvoch aktuálne fungujúcich reaktorov. Vo štvrtok to oznámil prevádzkovateľ tejto elektrárne, spoločnosť Enerhoatom, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters.

„Sme oboznámení s momentálnou situáciou. Je tam vojenská aktivita – aj toto ráno bola, pred niekoľkými minútami… ale my sa nezastavíme,“ povedal novinárom šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý delegáciu inšpekcie OSN vedie.

Pôvodná správa:

Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) sa podľa Ukrajiny nemôžu dostať do Zaporožžskej jadrovej elektrárne, keďže dohodnutú trasu ich cesty bombardujú ruské sily. Informuje o tom portál news.sky.com.

Povedal to ukrajinský starosta mesta Enerhodar Dmytro Orlov. „Ukrajina sa naďalej snaží zorganizovať bezpečný prístup misie MAAE do Zaporožžskej jadrovej elektrárne,“ napísal Orlov na komunikačnej platforme Telegram.

Žiadame, aby Ruská federácia zastavila provokácie a umožnila misii MAAE bezproblémový prístup k ukrajinskému jadrovému zariadeniu,“ dodal.

Problém treba riešiť, riskujeme únik radiácie

O Záporožskej elektrárni pravidelne informujeme. Jedným z dôvodov misie MAAE je riziko, že z elektrárne v dôsledku bojov unikne radiácia.

Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ruská armáda „opakovane ostreľuje“ túto jadrovú elektráreň ležiacu na juhu Ukrajiny.

V dôsledku opakujúceho sa ostreľovania je zničená infraštruktúra stanice, existujú riziká úniku vodíka a rádioaktívnych látok. Vysoké je tiež riziko vzniku požiaru,“ uviedol Enerhoatom na Telegrame.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú