Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Renault v rámci svojej novej stratégie bezpečnosti obmedzí v budúcnosti maximálnu rýchlosť nových áut na 180 kilometrov za hodinu. Cieľom je zníženie počtu nehôd, uviedol v pondelok francúzsky koncern.

Obmedzenie bude platiť pre modely značiek Renault a Dacia. Pod koncern okrem toho patrí Lada a značka športových áut Alpine, informovala TASR.

S týmto obmedzením prišlo už minulý rok švédske Volvo, ktorého modely majú od 20. mája 2020 obmedzenú maximálnu rýchlosť na 180 km/h. Diskutovalo sa o ňom už dlhšiu dobu, pričom na stôl prišli aj obavy o možnom poklese predajov na nemeckom trhu.

Nemecko je totiž jedinou európskou krajinou, ktorá má niektoré diaľničné úseky bez rýchlostného limitu. Ostatné európske krajiny majú maximálnu povolenú rýchlosť na diaľnici stanovenú na 130, respektíve 140 km/h. V tomto prípade by tak obmedzenie rýchlosti nemuselo predstavovať až taký problém. Mnoho odborníkov, ale aj fanúšikov však tvrdilo , že v tomto prípade ide o „obmedzovanie vodiča“.

Rovnako ako Renault, aj Volvo vtedy argumentovalo snahou zvýšiť bezpečnosť na cestách, pričom podľa védskej automobilky je za drvivú väčšinu smrteľných nehôd zodpovedná práve rýchla jazda.

Ďalšie články: 

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú