Každý nový iPhone vzbudzuje väčšie vášne, ako ktorýkoľvek iný smartfón. Zároveň platí, že odkedy Apple v roku 2007 prišiel s úplne prvou generáciou, pravidlene prináša revolučné rozhodnutia.

Reč pritom nie je len o pokroku v technických parametroch, ale aj odvážnych krokoch v podobe odstránenia fyzických tlačidiel, audio jacku alebo nabíjačky v balení. Konkurencia sa z nich chvíľu smeje, no o rok či dva Apple postupne okopíruje, pretože to dáva zmysel – či už z pohľadu spoľahlivosti zariadenia, biznisových nákladov na transport balení alebo zisku z predaja ďalšieho príslušenstva.

Server 9to5mac teraz rozoberá špekuláciu o tom, že z ďalších iPhonov zmizne ďalší, kedysi pre mobily tak typický prvok – slot na fyzickú SIM kartu.

Vraj už len eSIM

Diskusia sa pritom pôvodne nekrútila okolo tohtoročného iPhonu 14, ktorý očakávame tradične niekedy na jeseň 2022, ale okolo iPhonu 15 Pro, ktorý sa objaví asi až v roku 2023. Správu treba brať s veľkou rezervou, navyše, vypustil ju neznámy brazílsky server BlogDoiPhone s odvolaním na „interné zdroje“ z nemenovanej britskej firmy, ktorá s Apple vraj na všetkom spolupracuje.

Pofidérne informácie ale teraz určitým spôsobom potvrdzuje aj ďalší zdroj, tentokrát už uznávaného portálu MacRumors. Ten získal informáciu, podľa ktorého Apple tlačí najväčších amerických operátorov k prechodu na výhradne eSIM-kové smartfóny už s termínom september 2022, čo by dokonca kolidovalo s najbližšou nadchádzajúcou sériou nových iPhonov.

Informácie má podľa redaktorov potvrdzovať legitímne vyzerajúci dokument s konkrétnym časovým rozvrhom, hoci sa v ňom špecificky nevyskytujú názvy „iPhone“ ani „Apple“.

Unsplash

iPhone 13 bez fyzickej SIM karty?

Podľa dokumentu by už aktuálne predávané iPhony 13 od operátorov mali prichádzať „bez nanoSIM“, nie však „bez slotu na nanoSIM“. To znamená, že smartfóny budú vyzerať rovnako, ako doteraz, operátori však budú zákazníkov tlačiť k tomu, aby si svoj paušál aktivovali výhradne cez eSIM.

Z tohto pohľadu by taktika skutočne mohla medzi zákazníkmi vytvoriť akýsi návyk a prechod na úplne bez-simkové iPhony o rok či dva neskôr, kedy by slot v zariadení nebol ani fyzicky prítomný, by mohol dávať zmysel.

eSIM totiž funguje presne rovnako, ako desaťročia používaný fyzický čip, rozdiel je iba v tom, že sa do siete svojho operátora prihlásiš napríklad po naskenovaní QR kódu. iPhony dnes tiež podporuju dual SIM techonológiu, teda možnosť používať dve telefónne čísla naraz – jedno vďaka eSIM druhé vďaka klasickej karte. V budúcnosti by nepochybne bolo možné naskenovať dva eSIM QR kódy naraz.

So správami navyše súhlasí aj známy leaker vystupujúci na Twitteri pod nickom DylanDTK. Ten dokonca niečo podobné vďaka svojim zdrojom predpovedal už pred necelým rokom a po súčasných správach sa len pripomína.

Jeden podstatný háčik

Apple už smeruje aj k odstráneniu tradičného Lightning konektora pre nabíjanie, možno aj preto, aby sa tak vyhol európskym nariadeniam o nutnosti používať štandardizované USB-C, ktoré majú všetky novšie Androidy.

Prechod na eSIM má však jeden významný problém. Hoci na Slovensku už eSIM ponúka Orange, 4ka, Telekom aj O2 a čoraz viac sa rozširuje po celom svete, v menej telekomunikačne rozvinutých krajinách sú nepochybne operátori, ktorí túto technológiu ešte nepoužívajú. Apple by si tak mohol príliš skoro vytvoriť zbytočnú nevýhodu.

Či teda slot na SIM zmizne už z najbližších iPhonov, o rok neskôr, alebo bude firma vyrábať SIM aj „eSIM only“ verzie svojich zariadení, ešte len uvidíme.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú