Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bitcoin sa v pondelok po piatich dňoch nepretržitého poklesu výrazne posilnil. Cena bitcoinu v pondelok vyskočila o 12 % a dostala sa nad 53 000 USD (43 856 eur). To je jeho najprudší denný nárast od začiatku februára. V nedeľu (25. 4.) bitcoin padol až na 47 079 USD, čo bolo najmenej od marca.

Najznámejšiu a najstaršiu kryptomenu podporila správa Coindesk, že banka JPMorgan Chase pripravuje spustenie aktívne riadeného bitcoinového fondu už v lete. Podľa niektorých boli za posilnením bitcoinu opäť vyjadrenia šéfa Tesly Elona Muska na Twitteri.

V pondelok si polepšili aj tituly s expozíciou v kryptomenách. Akcie Monex Group stúpli o 7,1 %, Remixpoint o 7 % a Ceres o 6,1 %. Akcie Coinbase Global sa zvýšili o 4,6 % a akcie Riot Blockchain vyskočili o 9 %.

Termínované kontrakty na bitcoin však nesignalizovali žiadne ďalšie výraznejšie posilňovanie. Aprílový kontrakt vzrástol na 53 665 USD, kontrakty od mája do septembra sa pohybovali v pásme od 52 145 USD po 55 635 USD.

Bitcoin však má dobrú strednodobú výkonnosť, keď stále je od začiatku roka v pluse približne o 80 %. Podporuje ho predovšetkým rastúca akceptácia medzi investormi a firmami. V posledných mesiacoch o bitcoin prejavilo záujem niekoľko veľkých spoločností a inštitucionálnych investorov. Medzi firmy, ktoré nakúpili bitcoin, patria napríklad Tesla a Square. Tesla dokonca už začala v USA akceptovať bitcoin pri platbách za svoje elektromobily.

Už aj veľké investičné banky hľadajú možnosti, ako by umožnili svojim klientom investovať do digitálnych aktív. Morgan Stanley v marci ohlásila, že umožní svojim klientom, ktorým spravuje majetok, prístup k bitcoinovým fondom. Aj Goldman Sachs sa pripravuje na spustenie investičných nástrojov pre bitcoin a ďalšie digitálne aktíva.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú