Apple čelí ďalšiemu obvineniu zo spomaľovania smartfónov, pričom sa to tentokrát má týkať najnovších modelov s poslednými verziami operačných systémov. O ďalšom obvinení z núteného spomaľovania informuje portál Gizchina.

Určite si pamätáš na nedávnu kontroverziu, týkajúcu sa takmer identickej problematiky. Na pretrase bolo, že iPhony používajú opotrebované batérie a tým si vyžadujú nielen častejšie nabíjanie, ale dokonca telefóny aj spomaľujú.

Weibo

Apple všetky obvinenia samozrejme odmietol, no po celosvetovom rozšírení správ a viacerých nezávislých prieskumoch sa nakoniec priznal, čo viedlo k nemalým kompenzáciám zasiahnutých zákazníkov. Teraz, keď už je situácia takmer zabudnutá, sa objavujú nové, obdobné obvinenia.

Spomaľovanie sa má týkať novších modelov

Prvýkrát sa tematike venovala spoločnosť na ochranu zákazníkov v Španielsku. Prišli s vyjadrením, že systém na spomalenie sa nachádza aj v samotnom operačnom systéme a týkať by sa to teda malo iOS 14.5, iOS 14.5.1 a iOS 14.6. Hovoríme o novších modeloch, akými sú napríklad iPhone XS, iPhone 8, iPhone 11 alebo dokonca aj iPhone 12.

Spoločnosť však hlási, že toto nie je jediný spôsob, akým zariadenia poškodzujú spotrebiteľov. Životnosť batérie totiž aj naďalej ostáva redukovaná, kedy zároveň drasticky obmedzuje Apple aj rýchlosť procesorov. Tým sa výkonnosť zariadení znižuje až o 30 %. Spoločnosť sa teda dožaduje vyjadrenia a ak ho nedostane, Apple pôjde až pred súd.

 

Unsplash (Úprava redakcie)

K španielskemu združeniu chrániacemu spotrebiteľov sa pridali aj ďalšie európske firmy, menovite napríklad portugalské Deco Proteste. Daná skupina už dlhší čas hovorí, že zariadenia „starnú“ plánovane. S týmto súhlasia aj hneď niekoľké ďalšie spoločnosti na ochranu spotrebiteľov na Pyrenejskom polostrove.

Treba sa však pozrieť aj na jedno skoršie vyjadrenie odborníkov priamo z dielní Applu. Podľa všetkého, gigant nepodstúpil žiadnu akciu k cielenému poškodzovaniu, pričom ide len o nešťastnú chybu softvéru. V tomto prípade by ale kalifornský gigant mal priniesť záplatu čo najskôr.

Zdroje: Gizchina, 9to5Mac

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú